U trendu

U nemačkim bankama 35% rukovodilaca su žene

FRANKFURT – U privatnim bankama u Nemačkoj su 2020. godine žene zauzimale 34,8 posto rukovodećih pozicija, prema istraživanju organizacije AGV Banken o zaposlenosti u banakama.

Početkom 1990-ih, žene su činile manje od 10 posto rukovodilaca u nemačkim privatnim bankama, a 2019. ih je u upravljačkoj strukturi bilo 34,3 procenta, prenosi Rojters.

Povećanje udela žena u menadžmentu banaka u ovoj zemlji poslednjih godina posustaje, a političari i investitoru sve glasnije pozivaju na akciju po ovom pitanju, navodi britanska agencija.

Banke priznaju da treba učiniti još mnogo u tom pogledu i kažu da preduzimaju korake za unapređenje rodne ravnoteže, mada smanjenje broja zaposlenih i restruktura poslovanja komplikuju stvari.

Pojedini kreditori, poput Dojče banke i Komercbanke, utvrdili su kao jedan od ciljeva u svojim strategijama da u upravnim organima žene čine 35 posto, ali neki kritičari kažu da to baš i nije ambiciozno.

.“Finansijski sektor je muški domen. To mora da se prekine. Nemački finansijski lideri konačno moraju da naprave mesta za veću raznolikost u gornjim redovima“, poručila je na sednici odbora za finansije Kansel Kiceltepe, poslanica u nemačkom parlamentu.

Studija Boston Konsalting Grupe (BCG i Tehničkog univerziteta iz Minhena otkriva da Nemačka kaska za drugim velikim ekonomijama, kao što su Britanija i Francuska, po zastupljenosti žena u upravnim odborima.

Britanija će rodni paritet u odborima postići 2034. godine, a Francuska 2039. godine, dok će dostizanje te tačke u Nemačkoj potrajati do 2053. godine.

Nikol Voig, direktorka u BCG i autorka izveštaja, kritikuje nedostatak ambicija u kompanijama na polju rodne jednakosti.

„Mi činimo polovinu stanovništva. Ambicija bi trebalo da bude jednakost. Znam da je to teško dostići, ali ZAŠTO kao cilj ne postave izjednačenost, a ne samo udeo žena od 35 odsto?“, izjavila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.