U trendu

U oktobru ubrzanija međugodišnja nego mesečna inflacija

BEOGRAD – Oktobarska inflacija je više ubrzana na međugodišnjem nego na mesečnom nivou, ocenjuje se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta u Beogradu.

Uz ovu konstataciju, u MAT-u ističu da je u septembru i oktobru ove godine mesečna inflacija bila 0,8 i 0,9 odsto, međugodišnja 5,7 i 6,6 odsto, pri čemu je međugodišnja oktobarska inflacija od 6,6 procenata bila niža samo od one iz avgusta 2013. koja je iznosila 7,3 odsto.

Naglašava se da je mesečna inflacija u oktobru ubrzana isključivo pod dejstvom stalnih faktora jer je, pri njenoj smanjenoj nebaznoj komponenti, povećana bazna komponenta.

U septembru i oktobru 2021. je na mesečnom nivou registrovana bazna inflacija od nula i pola procenta, a nebazna od 1,5 i 1,3 odsto, pri čemu je ubrzanje rasta cena usluga u oktobru 2021. bilo glavni uzročnik ubrzanja bazne inflacije u tom mesecu.

Naime, usluge su u septembru pojeftinile za 0,4 odsto, a za isto toliko su poskupele u oktobru.

Kada je reč o međugodišnjoj inflaciji, stručnjaci MAT-a navode da je ona u oktobru ubrzana pretežno pod dejstvom privremenih faktora jer je povećanje njene nebazne komponente bilo veće od povećanja bazne komponente.

Navodi se da je ubrzanje rasta cena prehrambenih proizvoda u oktobru 2021. bilo glavni uzročnik ubrzanja nebazne inflacije u tom mesecu.

Prehrambeni proizvodi su poskupeli za 8,3 odsto u septembru, a za 9,8 procenata u oktobru 2021.

Na mesečnom nivou u oktobru su poskupele sve osnovne kategorije potrošačke korpe, prehrambeni proizvodi za 1,3 odsto, energija za 1,7 odsto dok su neprehrambeni proizvodi bez energije poskupeli za 0,6 odsto.

Sve osnovne kategorije potrošačke korpe su, navode u MAT-u, poskupele i na međugodišnjem nivou u oktobru, prehrambeni proizvodi za 9,8 odsto, ponajviše zbog poskupljenja svežeg povrća za 26,9 odsto, energija poskupela za 11,7 procenata

Neprehrambeni proizvodi bez energije su poskupeli za 3,3 odsto, čemu je najviše doprinelo poskupljenje cigarete za 3,3 odsto, dok su usluge poskupele za 3,1 procenat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar