U trendu

U okviru posete Kini sastanak i sa predstavnicima Alibabe

BEOGRAD – Delegacija Republike Srbije će u ponedeljak biti u zvaničnoj poseti Kini, u okviru koje će 18. septembra biti održan sastanak sa predstavnicima „Alibaba grupe“ na temu realizacije onogo što je dogovoreno prilikom sastanka koji je održan u decembru prošle godine, a tiče se elektronskog plaćanja i online turizma.

Kako je navela državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić za Tanjug „Alibaba“ i Ministarstvo su uspostavili saradnju, koja se pre svega bazira na uspostavljanju elektronskog plaćanja Alipay u Srbiji.

Matić je dodala da je uspostavljena i saradnja kako bi se Srbija promovisala kao destinacija na njihovoj online platformi za promociju turizma u Kini – Fliggy.

„U ovom trenutku je situacija takva da je Komercijalna banka potpisala ugovor o poverljivosti sa Alipay-om i da su u toku tehničku pregovori u vezi sa mogućnostima primene tog sistema elektronskog plaćanja na našem tržištu“, kazala je Matić.

Dodala je da u Ministarstvu veruju da će vrlo brzo od Komercijalne banke dobiti povratnu informaciju u vezi sa vremenskim periodom u kom je potrebno realizovati tu aktivnost.

Kada je u pitanju online turizam, Matić je kazala da sektor za turizam Ministarstva zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije radi na predstavljanju jedne ponude za koju veruju da će biti interesantna i da će u saradnji sa „Alibabom“ uspeti da je realizuju do kraja godine.

„Sastanak 18. septembra, u sedištu Alibabe ćemo iskoristiti da još jednom utvrdimo zajedničke prioritete i da postavimo neke vremenske okvire u kojima je potrebno da se ove aktivnosti realizuju“, rekla je Matić.

Kaže da u Ministarstvu očekuju i da se do kraja godine potpiše memorandum o saradnji između resornog Ministarstva za telekomunikacije i Alibaba grupe, gde bi ministar Rasim Ljajić bio potpisnik sa srpske strane, a sa njihove strane predsednik njihove kompanije Džek Mau.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.