U trendu

U ovoj zemlji učenici dobijaju i do 950 evra za praksu

Učenici u Nemačkoj dobijaju od 250 do 950 evra mesečnu naknadu za rad u okviru programa dualnog obrazovanja, a imaju i pravo na odmor, izjavio je nemački ekspert za dualno obrazovanje Peter Krize.

On je na konferenciji „Obrazovanje po meri privede – dualno obrazovanje“ rekao da je dualno obrazovanje veoma važno za nemačku privredu.

Krize je objasnio učenici kada polože teorijski i praktični ispit mogu odmah da se zaposle odnosno da rade kao predradnici, majstori, a čak i da dobiju zvanje inženjera.

On je dodao takvo školovanje traje između dve i po i tri godine.

„U proseku od 250 do 950 evra oni imaju mesečnu naknadu tokom rada u preduzećima koja učestvuju u programu dualnog obrazovanja“, rekao je Krize dodajući da oko visine te naknade mogu čak i sindikati da pregovaraju.

Krize je kazao da taj sistem u Nemačkoj podeljen na sticanje znanja u školi i praksu u preduzećima gde se stiču praktične veštine.

Kako kaže, odnos učenika i preduzeća i škole je regulisan ugovorom koji sklapaju privredne komore i realizuju završne ispite.

Krize navodi da ima pet kategorija za dualno obrazovanje, na primer, prva je industrija i trgovina gde se obrazuju industrijski menahničar, komercijalista, pekar…

„Svako može da završi obuku u dualnom obraozvanju bez obzira na godine, pol, uzrast, osim za neka specifičnca zanimanja za koja je potrebno ispunjavanje nekih posebnih uslova“, naveo je taj nemački stručnjak.

On je dodao da ako neko ima natprosečne rezultate može da skrati obrazovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar