U trendu

U pandemiji komunikacione tehnologije došle do izražaja

BEOGRAD – U periodu pandemije smo osetili prednosti informaciono-komunikacionih tehnologija i blagodeti brzog interneta, izjavio je danas pomoćnik ministra za informaciono društvo i informacionu bezbednost u Ministarstvu saobraćaja, turizma i telekomunikacija Sava Savić.

„U skladu sa tim smo i nastavili aktivnosti na razvoju širokopojasnog pristupa internetu, a trenutno se aktivno ažuriju mape dostupnosti širokopojasnog pristupa interneta na ESI platformi gde imamo evidenciju koje su oblasti i koliko pokrivene“, ukazao je Savić na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj i telekomunikacije.

Istakao je da je u toku izrada svih ovih nacrta, a da je donošenje ovih zakona planirano u toku ove godine.

Savić je dodao da Ministarstvo realizuje projekat „Nacionalni program za razvoj širokopojasnog pristupa internetu“, čija je svrha razvoj brzih širokopojasnih mreža u ruralnim područjima bez brzog pristupa internetu, a fokus na povezivanju škola i javnih ustanova.

Cilj je da se poveže nekoliko stotina javnih ustanova u naseljima i u ruralnim oblasima, kao i škole.

U prvoj fazi projekta izabrani operatori će graditi optičku mrežu, povezivanje škola uz 90.000 okolnih domaćinstava, dok je deo projekta koji se finansira od Evropske banke za obnovu i razvoj da u drugoj fazi obuhvati 900 javnih ustanova i škola u „belim zonama“, kao i povezivanje više od 135.000 domaćinstava, ističce Savić.

Kaže da su sprovedeni javni pozivi za prvu i drugu fazu za više od 200 naselja, dok je projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture i optičke mreže za 200 naselja potpisan u martu.

Na polju međunarodne saradnje Ministarstvo aktivno sarađuje sa regionom, i u tom cilju imamo praćenje realizacije sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana.

„Od 1. jula građani će usluge rominga plaćati po cenama nacionalnog saobraćaja“, ukazuje on.

Vlada je na predlog Ministarstva donela zaključak kojim se utvrđuje osnova za zaključivanje Memoranduma o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva za digitalnu upravu Grčke u oblasti telekomunikacija i poštanskih usluga.

Savić kaže da to ima za cilj unapređenje bilateralne saradnje u oblasti poštanskih usluga, informacione bezbednosti, elekrtonskog poslovanja, međunarodnog bilateralnog priznavanja kvalifikovanih elekrtonskih sertifikata i usluga od poverenja.

Na sednici Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije danas je prihvaćen izveštaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za period od 1. oktobra do 31. decembra 2020. godine i za period od 1. januara do 31. marta ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.