U trendu

U Pekingu i Šangaju od danas katanac na bitkoin menjačnice

Bankarski regulatori u Pekingu i Šangaju izdali su naloge za zatvaranje lokalnih menjačnica za kriptovalute, zadavši poslednji udarac nekada cvetajućem kineskom tržištu virtuelnog novca, prenosi agencija Frans pres pozivajući se na kineske državne medije.

Regulator sa sedišem u Pekingu naložio je da sve menjačnice za kriptovalute u gradu prestanu sa radom do 18:00 sati 20. septembra, prenosi novinska agencija Sinhua i podseća da je prošle nedelje naređeno i zatvaranje šangajskih menjačnica.

Međunarodna vrednost bitkoina je pala u poslednjih nekoliko dana zbog spekulacija da će kineske vlasti zatvoriti platforme za trgovanje nakon zabrane inicijalne ponude novčića početkom ovog meseca.

Bitkoin se danas trgovao za 3.969 dolara, ponirući oštro sa prošlonedeljnog nivoa od oko 4.359 dolara.

Današnji izveštaj Sinhue dolazi posle prošlonedeljnih najava da će dve najveće bitkoin platforme u Kini – BTČ i OKCoin – obustaviti sve trgovinske operacije poštujući nove propise kineske vlade o proterivanju kriptovaluta sa tržišta.

Saopštenje koje je kineska centralna banka izdala 4. septembra značilo je da kompanije više neće moći da emituju jedinice elektronskih valuta kako bi prikupile sredstva.

Nakon te odluke, Nacionalno udruženje internet finansijera Kine je prošle sedmice objavilo da „nema pravnog osnova za rad platformi koje se bave trgovinom raznim oblicima virtuelnih valuta“.

Udruženje, koje je osnovala centralna banka, upozorilo je na svojoj veb stranici da se takve valute „sve češće koriste kao sredstvo u kriminalnim aktivnostima kao što su pranje novca, trgovina drogom, krijumčarenja i ilegalno prikupljanje sredstava“, dodaje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.