U trendu

U PKS održan Ekonomsko-trgovinski forum Šangaj-Srbija

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan Ekonomsko-trgovinski forum Šangaj-Srbija, čiji je cilj unapređenje ekonomskih odnosa i investicione saradnje, a na kome su predstavljene mogućnosti za ulaganje u Srbiju.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović kazao je da je cilj posete kineske delegacije, u kojoj su i predstavnici kompanije iz oblasti inovacija, nauke i tehnologije, biomedicine, obnovljivih izvora energije, veštačke inteligencije, trgovine i usluga, učvršćivanje prijateljstva između Šangaja i Srbije, posebno Beograda kao grada sa kojim Šangaj ima potpisan Sporazum o bratimljenju od 2018. godine, kao i unapređivanje privrednih odnosa dve zemlje.

On je naveo da delegaciju iz Kine čine predstavnici iz oblasti kojima Srbija stremi da bude jedan od evropskih centara, a to su moderne tehnologije.

„To je ono što srpskoj privredi može da da konkurentsku prednost i da nas uvrsti kao partnera sa značajnim tehnološkim kompanijama, ne samo Kine, već i sveta“, rekao je on. Ukazao je da je dodadašnja institucionalna saradnja dve zemlje bila odlična, navodeći kao dobar primer otvaranje predstavništva PKS u Šangaju.

Podsetio je i da je Srbija deo strateške inicijative „Pojas i put“, preko koje, kako je istakao, „Srbije dobija mogućnost da razvije svoju infrastrkturu i tehnologiju“.

Državni sekretar Ministarstva trgovine Srbije Stevan Nikčević naveo je da je Kina jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

„U 2022. godini Kina je bila naš drugi spoljnotrgovinski partner. Vrednost ukupne spoljnotrgovinske razmene sa Kinom u poslednjih 10 godina uvećana je više od četiri puta. U 2012. iznosila je 1,4 milijardi dolara, a prošle godine 6,1 milijardu dolara“, kazao je on.

Nikčević je naglasio da su investicije kineskih kompanija doprinele obnovi i privrednom razvoju u mnogim gradovima Srbije.

„U poselednjih 10 godina Kina se pozicionirala među 10 najvećih investitora u Srbiji sa ulaganjima od 4,2 milijarde dolara“, kazao je on.

Nikčević je naveo i da će dodatni impuls unapređenju odnosa dati i potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji se očekuje do kraja ove godine.

„Na osnovu tog sporazuma će se srpskim proizvođačima pružiti prilika da plasiraju svoje proizvode na tržište od 1,3 milijardi ljudi i orvorile dodatne mogućnosti kineskim kompanijama da ulažu u Srbiju“, naglasio je Nikčević.

Predsednik Šangajskog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije Hu Venrong kazao je da kineska vlada promoviše liberalizaciju, olakšavanje trgovine i investicija, kao i izgradnju otvorene svetske ekonomije.

„Bilateralni odnosi Kine i Srbije mogu se posmatrati kao dobar model međunarodnih odnosa“, rekao je on navodeći da je inicijativa „Pojas i put“ efektivno uparedila ekonomski razvoj.

Podsetio da je Šangaj, sa 24 miliona stanovnika, „najveći ekonomski centar Kine i kapija reformi i otvaranja Kine“.

„Prošle godine smo ostvarili regionalni BDP od 615 milijardi dolara i BDP po glavi stanovnika od 24.500 dolara“, kazao je Venrong i naglasio da je Šangaj „pionir u inovacijama i razvoju“.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević podsetio je da je najveći investicioni ciklus u gradu u poslednjih 50 godina, koji je počeo 2012. godine, „nedeljiv od saradnje Srbije sa Kinom“.

„Svi veliki infrastrukturni projekti koji su rađeni ili su u toku u vezi je sa velikim kineskim kompanijama ili sa kineskom pomoći“, rekao je Nikodijević.

On je podsetio i da su u Beogradu uz pomoć kineskih kompanija u najvećem delu završena obilaznica oko grada, u čijem završetku, koji uključuju i izgradnju još jednog mosta preko Dunava, bi takođe mogle da učestvuju kompanije iz KIne.

Nikodijević je kazao i da je počela izgradnja toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda, uz pomoć finansijske i stručne pomoći Kine i kineskih kompanije, kao i da je počela izgradnja metroa.

Privrednicima iz Kine on je predstavljeni su veliki, važni, projekti koje grad planira da gradi u budućnosti.

„Pored izložbenog prostora za EXPO 27 i nacionalnog stadiona, nas čeka i izgradnja čitavog novog grada na obilaznici. To je novi pravac razvoja Beograda“, rekao je Nikodijević koji očekuje da u tome učestvuju i kompanije iz Kine.

Prema njegovim rečima, Beograd treba da napravi i fabriku za preradu otpadnih voda sa još pet manjih fabrika o čemu se razgovara sa kineskim kompanijama.

„Beogradu i Srbiji bi značilo i da se što pre uvede avio-linija sa Šangajem, koja bi pomogla privrednicima, ali i turizmu“, kazao je Nikodijević, podsećajući da već postoji takva linija sa Pekingom.

Podsetio je i da je Beograd prvi evropski grad koji je potpisao ugovor sa Šangajem o saradnji, a treći u svetu nakon Tokija i Njujorka.

Otpravnik poslova i ministar-savetnik ambasade Kine u Srbiji Džang Dže kazao je da je tokom 10 godina od početka inicijative „Pojas i put“ Kina i Srbija su ostvarile izuzetnu saradnju, posebno u oblastima privrede i trgovine.

„U poslednjih 10 godina izvoz Srbije u Kinu povećan je 185 puta. U 2022. godini kineska ulaganja u srbiju dostigla su 1,4 milijarde evra, što povećanje od 60 puta, u odnosu na pre 10 godina“, kazao je on.

Istakao je da je Kina postala drugi najveći trgovinski partner Srbije i glavni izvor investicija.

„Kineske kompanije u srbiji su otvorile više od 20.000 radnih mesta“, kazao je on.

Na forumu su predstavljeni potencijali za investiranje u Srbiji, prezentacija kineskih i srpskih projekata i kompanija poput Bio4 kampusa, EKSPO 2027, srpsko-kineskog industrijskog parka „Mihajlo Pupin.

Predstavnici PKS i Federacije industrije i trgovine Šangaja potpisali su stateški sporazum o saradnji, kao i kompanije Džunjao grupa (Juneyao GROUP) iz Kine i „Esensa“ iz Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar