U trendu

U planu izgradnja dva nova međunarodna aerodroma u Srbiji

BEOGRAD – Pored postojeća četiri aerodroma koji su u funkciji međunarodnog vazdušnog saobraćaja, u Srbiji je u planu izgradnja još dva aerodroma, još jednog u Beogradu i jednog u Novom Sadu, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tačna lokacija dva nova međunarodna aerodroma, njihova površina, vreme izgradnje i investiciona vrednost biće određeni u daljoj razradi planske i tehničke dokumentacije, preciziraju za Tanjug u ministarstvu.

Objašnjavaju da se Prostorni planom Republike Srbije od 2021 do 2035. definiše potreba dugoročne rezervacije prostora za potrebe izgradnje novih aerodroma u Beogradu i Novom Sadu.

„Pre donošenja odluka o izgradnji neophodno je izvršiti detaljna istraživanja, izraditi detaljniju plansku i tehničku dokumentaciju, kao i rešiti druga pitanja“, navode u ministarstvu.

Kako je ranije prenela eKapija, novi beogradski aerodrom gradiće se kod Dobanovaca, na novoj lokaciji na 10 kilometara zapadno od aerodroma „Nikola Tesla“, 24 kilometra od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac – Dobanovci – Deč.

Kompleks, kako navodi eKapija, trebalo bi da bude površine oko 1.100 hektara, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i kodnom oznakom aerodroma 4F.

Kada je reč o Novom Sadu, prenosi taj portal, gradnja je planirana na lokaciji koja se nalazi oko 15 kilometara jugoistočno od najvećeg grada na severu Srbije, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj – Šajkaš – Budisava, sa obuhvatom od oko 300 hektara i kodnom oznakom aerodroma 4E.

Neposredna blizina pruge predstavlja perspektivu za razvoj robnog, multimodalnog transporta, navedeno je u dokumentaciji, piše eKapija.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da u Srbiji ukupno ima 36 aerodroma, od kojih su tri aerodroma sa sertifikatom i jedan sa dozvolom za korišćenje, koji su u funkciji međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

Dodaju da ima 18 aerodroma sa dozvolom za korišćenje namenjenih za obavljanje javnog avio prevoza ili obuku pilota i 14 aerodroma za saglasnošću za korišćenje koji nisu u funkciji javnog avio saobraćaja i obuke.

Kako navode u ministarstvu, Prostornim planom Republike Srbije predložena je osnovna koncepcija prostornog razvoja aerodromske infrastrukture.

Ta koncepcija se, kažu, zasniva na razvoju i opremanju međunarodnih aerodroma i daljoj realizaciji projekata u okviru mreže aerodroma sa dozvolom i aerodroma sa saglasnošću koji u teritorijalnom smislu čine mrežu regionalnih aerodroma.

Aerodromi Niš, Kraljevo (Čačak) i Priština su deo mreže međunarodnih aerodroma u Srbiji, dodaju u ministarstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.