U trendu

U poslednjih pet godina za 55 odsto povećan broj vinarija

TOPOLA – U Srbiji je u poslednjih pet godina za gotovo 55 odsto povećan broj vinarija, a 22.000 hektara su pod rodnim vinogradima, preneo je danas predsednik Aleksandar Vučić u Topoli, uz napomenu da se taj broj mora povećati.

On je najavio i pomoć države Topoli u iznosi od oko dva milion evra za uređenje vodovodne mreže i centra grada.

Vučić je po dolasku u Kraljevsku vinariju u Topoli, gde se održava tradicionalna manifestacija „Oplenačka berba, kazao da Srbija oko 42 odsto ukupne proizvodnje vina koristiuvozno grožđe, najviše iz Severne Makedonije.

„Ali, moramo sami da napravimo računicu i da država daje ozbiljne subvencije za vinograde. Za vinsku proizvodnju ćemo to da učinimo. To mora uz turizam da bude još jedna od važnih grana koja donosi ozbiljan novac za našu zemlju“, kazao je predsednik.

Ističe da država za u planira nekoliko važnih stvari da uradi za Topolu i u ulozi veliki novac da uloži, jer ga Topola u ovom trenutku nema.

Navodi da se radi o oko milion evra za sekundarnu vodovodnu mrežu, kao i oko milion evra za uređenje centra grada, pešačke zone, kako bi Topola, dodaje, bila još lepša i privlačnija za sve kao i cela Šumadija.

„Ono što je od suštinskog značaja, postaraćemo se da i Kraljevi vinogradi budu brže i bolje obnovljeni i da nađemo rešenja oko imovinsko – pravnih problema koji danas postoje i da možemo kao država brže i više da pomognemo“, dodaje.

Ipak, kako kaže predsednik, ono što je posebno važno za Topolu i celu Šumadiju jeste autoput Vožd Karađorđe.

„On će da spoji Mladenovac i Lazarevac sa Aranđelovcem neposredno, na takozvanom severnom delu Topole da prođe pored ovog prelepog grada i nastavi ka Rači, Despotovcu i Boru. To je potpuna promena, ja sam sada dolazio, nemoguće je proći i normalno je da radimo puteve dok je još lepo vreme, to je takva gužva i standard je veći i više je kamiona, automobila i onda moramo ljudima da obezbedimo bolje puteve“, kazao je.

Dodaje da će to za Šumadiju mnogo da znači i da će uz taj autoput biti spojena sa Beogradom iz svakog smera, iz svakog pravca.

Navodeći da pred Srbijom nisu laki dani u političkom smislu, predsednik je naglasio da je srpski čovek uvek umeo da gaji i čuva, ali kada je. i ako je potrebno i da štiti i da brani svoju otadžbinu i Kosovo i Metohiju i svaki drugi njen deo.

„I ovde na mestu Karađorđa i njegovog sina kneza Aleksandra i Petra I i Aleksandra II Karađorđevića kažem da ćemo uvek da brinemo o svojoj zemlji, uvek ćemo da brinemo o novim naraštajima i da briga i o grožđu i o vinu najbolje pokazuje to koliko volimo Srbiju i da je to ljubav koju je nemoguće opisati i da za nas ništa više i uzvišenije od naše Srbije ne postoji“, ukazao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.