U trendu

U Pozegi pokrenut Fond za osnazivanje mladih poljoprivrednik

POŽEGA – U Požegi je pokrenut Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika i namenjen je učenicima završne godine srednje Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“.

Fond je osnovan na osnovu ugovora o saradnji između opština Požega, Užice i Gornji Milanovac i Fondacije Ana i Vlade Divac, navedeno je u saopštenju.

Iz fonda, u iznosu od 2,8 miliona dinara, pobednicima konkursa se na kraju školske godine doniraju sredstva za rad.

Osnivanje ovog fonda je podržao Projekat velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje ACDI/VOCA, sa ciljem pomoći mladima koji žele da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo.

Konkursu prethodi edukacija i rad sa mentorom u školi, gde mladi uče da izrade sopstveni poslovni plan, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i tako dobiju podsticajna sredstva za razvoj svog porodičnog gazdinstva.

Svi zainteresovani učenici završne godine Poljoprivredne škole u Požegi mogu da učestvuju u programu, a oni čiji poslovni plan komsiija proglasi najboljim, dobijaju donacije.

„Opština Požega učestvuje u programu za osnaživanje mladih poljoprivrednika od samog početka i naredne tri godine će u fond ulagati po milion dinara. Drago nam je da se fond
povećava i da se priključuju i druge opštine Zlatborskog okruga, jer na taj način podržavamo veći broj mladih poljoprivrednika“, rekao je većnik za poljoprivredu opštine
Požega Radoica Burlić.

Prednost Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika je što mogu da mu se priključe i druge opštine zainteresovane da pomognu mladima da ostanu na svojim gazdinstvima, nauče kako
da razviju svoju proizvodnju, učine je profitabilnijom i dobiju sredstva za rad koja će im u tome pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar