U trendu

U Priboju puštena u rad toplana na biomasu, značajna ušteda

PRIBOJ – U Priboju je svečano u rad puštena nova toplana na biomasu kapaciteta 1,8 megavata (MW), saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Opština Priboj je, zahvaljujući projektu izgradnje toplane na biomasu, uz pomoć Vlade Srbije i GIZ-a, u značajnoj meri unapredila grejanje na svojoj teritoriji, ali je istovremeno ostvarila velike pomake u ekonomskom razvoju i racionalnijem trošenju budžeta, rekao je predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Priboj je, kaže Rvović, spreman da iskustva iz projekta u okviru kojeg opština prelazi sa „nečistih“ i skupih goriva na biomasu prenese drugim opštinama kako bi se unapredio ekonomski i ekološki razvoj Srbije na lokalnom nivou.

Reč je o toplani na drvnu secku koja će grejati pribojske osnovne škole „Vuk Karadžić“ i „Desanka Maksimović“, te Mašinsko-elektrotehničku školu i Gimnaziju, kao i Dečiji dispanzer.

Izgradnja nove toplane, koja je juče puštena u rad, finansirana je iz fondova Vlade Republike Srbije, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Vrednost ove investicije je 126 miliona dinara, a tehničku podršku projektu pružila je organizacija GIZ.

Sirovina za toplanu dolazi iz pribojskog kraja, od lokalnih preduzetnika.

U planu je, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom finansija, izgradnja kotlarnice od osam megavata, u šta će biti uloženo šest miliona evra.

„Tada ćemo u potpunosti preći sa fosilnih goriva na biomasu, što je veliki rezultat u evropskim okvirima, ne samo u Srbiji“, naglasio je predesdnik pribojske opštine.

Milica Vukadinović, rukovodilac programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovodi GIZ, podsća da je pre dve godine Grad Pirot, kroz javno-privatno partnerstvo i uz podršku nemačke organizacije, u četiri škole realizovao program zamene kotlova na lož ulje kotlovima na biomasu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.