U trendu

U pripremi novi plan i strategija razvoja energetike

BEOGRAD – U pripremi je integrisani nacionalni klimatski i energetski plan i nova strategija razvoja energetike, kojima će se odrediti dalji razvoj energetskog sektora, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa regionalnim direktorom Svetske banke za infrastrukturu za Evropu Čarlsom Kormijerom.

Mihajlovićeva je predstavnikom SB razgovarala o reformama u energetskom sektoru, energetskoj tranziciji i novim projektima sa Svetskom bankom, kako bi se energetska efikasnost u Srbiji podigla na viši nivo.

Saopšteno je iz ministarstva da je Mihajlović naglasila dobru saradnju sa Svetskom bankom na reformama u oblasti građevinarstva, uvođenju e-dozvole i realizaciji infrastrukturnih projekata, i dodala da veruje da će ona biti nastavljena i u resoru rudarstva i energetike.

„Srbija je ove godine krenula u energetsku tranziciju, u kojoj će tri glavna izazova za nas biti povećanje energetske efikasnosti, korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije i postepeno smanjivanje učešća energije proizvedene iz uglja,“ navela je ministarka.

Mihajlovićeva je istakla da je donet novi zakonodavni okvir i da se izrađuju podzakonski akti.

Na sastanku je razgovarano i o mogućoj podršci Svetske banke za finansiranje podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru u okviru novog projekta vrednog 50 miliona dolara.

Kormijer je istakao da je Svetska banka spremna da pruži podršku aktivnostima ministarstva, naročito u vezi sa procesom dekarbonizacije, i naglasio važnost opredeljenja za uključivanje građana u proces energetske tranzicije i saradnju sa civilnim društvom.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara čestitao je potpredsednici vlade na reformama koje su sprovedene u prethodnom resoru i pozitivno ocenio iskazane ambicije u vezi sa nastavkom reformi u energetskom sektoru i procesom energetske tranzicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.