U trendu

U Prokopu obeležen prvi rođendan voza“Soko“, putnicima koncert i torta

BEOGRAD – U železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, danas je, uz rođendansku tortu i koncert iznenađenja opere Narodnog pozorišta, obeležen prvi rođendan voza „Soko“, najsavremenijeg voza u regionu.

Svečanosti u stanici u Prokopu, u okviru današnjeg obeležavanja prve godišnjice od otvaranja brze pruge Beograd – Novi Sad, prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i vd. direktora železničkog preduzeća „Srbija voz“ Ivan Bulajić.

Specijalno iznenađenje za putnike bio je i nenajavljeni koncert opere beogradskog Narodnog pozorišta, koji su izveli specijalno prilagođen repertoar za tu priliku, a hor je pevao pesmu „Beograde, Beograde“, sa tekstom prilagođenim za rođendan voza „Soko“.

Rođendan je obeležen uz vatromet i rođendansku tortu u obliku voza „Soko“, koja će biti podeljena putnicima.

Ministar Vesić je za Tanjug izjavio da je tokom prve godine od otvaranja, brzom prugom Beograd – Novi Sad prevezeno skoro tri miliona ljudi, ostvarena su 19.604 polaska u oba smera, od čega je voz „Soko“ ostvario 19.322 polazaka.

„Da vam je neko pre godinu dana rekao da će železnica biti najpopularniji vid prevoza između Beograda i Novog Sada, ne biste verovali, ali to se danas dešava“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ovo je prvih 75 km koje smo izgradili, a sada se gradi pruga između Novog Sada i Subotice, dužine 108 kilometara koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2024. godine.

„Zajedno sa Evropskom unijom, Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, potpisali smo ugovor za izgradnju pruge između Beograda i Niša i to je novih 228 km. Kada budu završene obe ove pruge, prema Subotici i prema Nišu, mi ćemo u narednih četiri do pet godina imati 411 km brzih pruga“, istakao je Vesić.

Naveo je da ostaje da se završi poslednji deo, 88 km prema Preševu, sa kojima ćemo imati ukupno 499 km brzih pruge.

Kao veoma važno je naveo da se trenutno projektuje i deo brze pruge od Beograda do Šida, što će biti deo brze pruge Beograd-Beč preko Ljubljane i Zagreba i ići će za Italiju.

„O tome sam nedavno u Italiji razgovarao sa njihovim ministrom Mateom Salivanijem. Izgradnjom novih brzih pruga građani Srbije će mnogo dobiti pa će se recimo 2025. godine od Beograda do Budimpešte stizati za tri sata i 45 minuta. a do Skoplja za oko tri sata“, istakao je ministar Vesić.

Kada je reč o prihodu, istakao je da je putničkim saobraćajem na ovoj deonici preduzeće „Srbija Voz“ za godinu dana ostvarilo prihod od skoro 850 miliona dinara.

Naveo je da za potrebe modernog železničkog putničkog saobraćaja razvijena i aplikacija za kupovinu voznih karata putem mobilnog telefona, za iOS i Android uređaje, koju koristi više od 120.000 ljudi i da je više od 23.000 jedinstvenih korisnika već obavilo kupovinu karata preko vebsajta www.srbijavoz.rs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.