U trendu

U RS jeftina struja i dalje noću i vikendom

BANJALUKA – Građani Srpske će od 1. januara naredne godine i dalje imati tzv. jeftinu struju u periodu od 22 do šest časova tokom zimskog računanja vremena i od 23 do sedam časova ujutro u tokom letnjeg.

Jeftinije je i u danima vikenda, neprekidno od petka uveče do ponedeljka ujutro, navela je RTRS.

Građani koji mesečno potroše do 500 kilovata električne energije će od 1. januara naredne godine jedan kilovat plaćati po cijeni od 0,0655 maraka, a u noćnim satima i vikendom utrošena struja će im se obračunavati po duplo manjoj tarifi.

Ovo važi samo za devet odsto stanovnika koji imaju dvotarifna brojila, navodi RTRS.

Iz Regulatorne agencije za enrgetiku pojašnjavaju da će građani u svakom slučaju doći na istu ili sličnu mesečnu potrošnju.

Dakle nema više letnje i zimske tarife nego jedinstvena tarifa obračunavanja u zavisnosti od potrošnje. Po višim cenama će se plaćati struja, s tim da će se tokom vikenda i u zimskom periodu od 22 časa do 6 ujutro i letnjem periodu od 23 časa do 7 ujutro, plaćati duplo manje.

Statistika kaže da prosečno domaćinstvo u Srpskoj potroši oko 500 Kwh struje i u tu grupu spada 75 odsto stanovništva. Međutim, samo mali deo stanovništva ima mogućnost za skupu i jeftinu struju.

Kao najveći potrošači u domaćinstvu su veš mašina i mašina za pranje sudova, koje kilovat potroše za dvadeset minuta, zamrzivač koji kilovat potroši za dva časa dok je frižideru potrebno 5 časova.

Zato se savetuje da se kućni aparati gase i isključe iz struje i da se kupuju oni sa većom eneregetskom efikasnošću, mnavodi RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar