U trendu

U RUS pocelo trgovanje obveznicama denominovanim u juanima

MOSKVA – Moskovska berza je počela trgovanje obveznicama denominovanim u kineskim juanima u nastojanju da privuče azijske investitore, ponudivši prvo dužničke hartije koje je izdao ruski proizvođač aluminijuma Rusal, saopštila je danas najveća ruska berza.

„Dužnički instrumenti denominovani u kineskim juanima otvaraju ruskim zajmoprimcima još jedan izvor devizne likvidnosti“, izjavio je Gleb Ševelenkov, šef za tržište duga na Moskovskoj berzi, prenosi Rojters.

Potražnja za juanima u Rusiji je porasla od 24. februara, nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, a Zapad uveo sveobuhvatne sankcije Moskvi ograničavajući njen pristup tržištu dolara i evra.

U prvoj polovini 2022. godine, prosečan dnevni promet juana na ruskom valutnom tržištu porastao je za više od 12 puta, saopštila je Moskovska berza.

Obveznice denominovane u juanima su namenjene širokom spektru investitora koji koriste kinesku valutu i osmišljene su s ciljem da prošire mogućnosti za profesionalne berzanske učesnike i njihove klijente, dodaje se u saopštenju.

„Nadamo se da će u budućnosti pojava juanskih obveznica na ruskom tržištu privući i strane, posebno azijske investitore“, rekao je Ševelenkov.

Dve Rusalove obveznice denominovane u juanima, u vrednosti od 2,0 milijarde juana (oko 290 miliona evra) , čije je trgovanje počelo danas, imaju rok dospeća 2027. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar