U trendu

U Rusiji zamrznuto 17 mlrd $ sredstava zapadnih invest. banak

MOSKVA – Sredstva zapadnih investicionih banaka i kompanija zamrznuta u Rusiji znose najmanje 17 milijardi dolara, piše list Izvestija pozivajući se na godišnje i kvartalne poslovne izveštaje 12 najvećih inostranih investicionih banaka i firmi.

Taj iznos obuhvata sredstva JPMorgan Čejsa, Goldman Saksa, Morgan Stenlija, BlekRok fonda, Kredi Svisa, Dojče banke, Barkliza, Stejt Strit korporacije, Benk ov Amerika, HSBC-a, UBS-a, Siti Grupe, mada Stejt Strit i HSBC nisu uneli u svoje datoteke konketne cifre o njihovima ulaganjima u Rusiju.

NJihova sredstva su zamrznuta pošto je Banka Rusije ranije zabranila nerezidentima prodaju ruskih hartija od vrednosti i povlačenje novca iz zemlje, navodi list, a prenosi agencija Tas s.

Prema finansijskim podacima Dojče banke, Rusija je među zemljama u kojoj je njihova izloženost kreditnom riziku najveća, sa iznosom od 3,6 milijardi evra (ili 3,87 milijardi dolara).

Izloženost Siti grupe u Rusiji je iznosila 5,4 milijarde dolara u 2021, dodaje riuski list.

Švajcarska banka Kredi Svis je u svom izvestaju navela da je njen neto kreditni rizik na kraju prošle godine u Rusiji dostizao 800 miliona švajcarskih franaka (830 miliona dolara), dok Goldman Saks procenjuje svoj kreditni rizik na 650 miliona dolara, a tržišni rizik po osnovu investicija na još 414 miliona dolara.

JPMorgan Čejs rizikuje da izgubi milijardu dolara uloženih u Rusku Federaciju.

Izloženost UBS banke korporativnom riziku je smanjena na 400 miliona dolara do 31. marta 2022. godine, dok rezervisanja Bank ov Amerika za potencijalne gubitke po kreditima u Rusiji iznose 165 miliona dolara, navodi Izvestija.

Prema godišnjem izveštaju BlekRoka, neto imovina tog američkog fonda investiraana u Rusiju iznosi 586 miliona dolara, a ukupan iznos sredstava koje je banka Morgan Stenli uložila u ovu zemlju procenjuje se na 120 milona dolara.

Ruski list takođe napominje da je 25. maja objavljeno da su zemlje članice Evropske unije zamrzle imovinu Banke Rusije u vrednosti od 23 milijarde evra, što je znatno manje nego što se ranije procenjivalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.