U trendu

U saradnji sa zemljama EU protiv globalne krize

BEOGRAD – Srpska privreda je internacionalizovana i svaki problem evropske ekonomije je i domaći problem, ali i obrnuto zbog velikog broja evropskih kompanija u našoj zemlji, izjavio je danas direktor sektora za strateske analize i internacionalizaciju PKS Mihajlo Vesović.

Zato Srbija samo saradnjom sa evropskim zemljama i razmenom iskustava može da prevaziđe globalnu krizu, poručio je Vesović na konferenciji „Put ka oporavku: Budućnost globalnog lanca snabdevanja“, koju su organizovali Privredna komora Srbija i italijanska Konfindustrija Srbija, Slovenački poslovni put, sa ciljem unapređenja privrednih i ekonomskih odnosa između tri zemlje i podizanja na viši nivo transportnog, industrijskog i logostičkog sektora.

Vesović je ocenio da je svaka privreda izuzetno osetljiva na bilo kakav poremćaj logističkih puteva i svega onoga što prati privredu, ističući da se svet danas suočava kako sa postpandemijskom krizom, tako i sa potresima izazvanim ratom u Ukrajini.

„Transport je krvotok privrednog sistema i mislim da je od presudnog značaja razgovor sa kompanijama i donosiocima odluka da se prevaziđe ova kriza sa kojom se suočava ceo transportni i logistički sektor, a samim tim i cela privreda“, rekao je Vesović.

Smatra da će biti potrebno puno napora da se prevaziđu energetski, inflatorni, ekonomski i privredni izazovi sa kojima se suočava i region i čitava Evropa.

Naglasio je da je današnja konferencija idealna prilika da se čuju problemi sa kojima se suočavaju privrednici u Srbiji, Sloveniji i Italiji i da se zajedničkim snagama dođe do rešenja i prebrođavanja izazova.

Potpredsednik Konfindustrije Srbije Romano Rosi rekao je da je današnji skup način da se prevaziđu izazovi u kontekstu globalne krize koja je zahvatila čitav svet.

Prema njegivim rečima, preduzetnici i investitori moraju da se suoče sa novom realnošću.

„Vidimo da lanci snabdevanja imaju mnogo problema pogotovu kada se radi o snabedevanju sirovinama. Vidimo da se moramo suočiti sa mnogim nepoznanicama i nadam se da ćemo danas doći do zajedničkih zaključaka i rešenja“, rekao je Rosi.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant istakao je da Slovenija i Srbija imaju izuzetno razvijene odnose pogotovu na području privrede i dodao da je njegova zemlja otvorena da pruži podršku u prevazilaženju kriznog perioda ne samo Srbiji, već i čitavom regionu.

„Slovenija je na raskršću severa i juga, istoka i zapada, pa su logistika i transport veoma bitni za našu zemlju. Sa našim iskustvom želeo bih da damo svoj doprinos tome da se ekonomija na ovom području razvija u pravom pravcu“, poručio je Bergant.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori kazao je da Srbija, Italija i Slovenija moraju da iskoriste prilike koje im se pružaju i učine sve da se skrati lanac snabdevanja.

Naglasio je da se sva preduzeća ove tri zemlje, ali i otala širom Evrope moraju integrisati, jer je to jedini put da se prevaziđe kriza koja će potrajati narednih meseci.

Gori je rekao da je Italija jedan od najvažnijih partnera Srbije.

„Naša uloga je ne samo da ostvarimo investicije u tradicionalnim sektorima, već i u onima u kojima ključnu ulogu igraju visoke tehnologije, a to su pre svega zelena tranzicija, digitalizacija i makro-ekonomski sektor“, naveo je Gori.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić rekao je da je ključno u ovom trenutku da tri zemlje udruženo pristupe iznalaženju rešenja za prevazilaženje krize.

Naveo je da najveće izazove trenutno predstavljaju obezbeđivanje energetske stabilnosti i snabdevanje energentima, ekonomska, politička i finansijska stabilnost i snažna regionalna saradnja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar