U trendu

U sistemu instant plaćanja promet 77,9 mlrd RSD za 12 meseci

BEOGRAD – U sistemu za instant plaćanja Narodne banke Srbije realizovano je tokom minulih 12 meseci 5.300.836 transakcija, ukupne vrednosti 77.985.299.511,58 dinara, saopšteno je danas iz centralne banke povodom prve godišnjice rada IPS NBS sistema.

Prosečna vrednost transakcije je oko 14.700 dinara, a prosečno vreme izvršenja transakcije samo 1,17 sekundi.

Narodna banka Srbije je 22. oktobra 2018. godine, rame uz rame s najznačajnijim finansijskim institucijama u svetu, pustila u rad novi platni sistem – IPS NBS sistem, čijim radom kao operator upravlja centralna banka.

IPS NBS predstavlja platni sistem najsavremenijeg tipa, odnosno najnovije generacije u svetskim okvirima, zahvaljujući kome naši građani i privreda mogu da vrše plaćanja neprekidno, nezavisno od radnog vremena banaka, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje, a novac se krajnjem korisniku prenosi u roku od gotovo jedne sekunde.

Zahvaljujući ovom sistemu u Republici Srbiji moguće je izvršiti prenos novca u dinarima, do iznosa od 300.000 dinara po transakciji, u roku od gotovo jedne sekunde, što znači da primalac novca odmah može da raspolaže sredstvima.

Korisnici više ne moraju da vode računa da li je radni ili neradni dan, koje je doba dana i da li je ekspozitura banke u kojoj ima platni račun otvorena.

IPS NBS sistem je bankama obezbedio infrastrukturu za povezivanje i razvoj najsavremenijih inovativnih proizvoda i usluga, odnosno stvoren im je ogroman prostor da na pravi način iskoriste sve mogućnosti koje ovaj sistem pruža i da kreiraju i ponude svojim klijentima servise prilagođene potrebama čoveka 21. veka.

Iz centralne banke ističu da su prilikom utvrđivanja cenovne politike IPS NBS sistema, naročito vodili računa o tome da naknade koje naplaćuju učesnicima u sistemu budu gotovo simbolične i zasnovane isključivo na stvarnim troškovima koje Narodna banka Srbije ima u vezi sa izvršavanjem transakcija.

„Cilj Narodne banke Srbije je da stvori uslove da banke svojim klijentima – građanima i privredi – pruže servise zasnovane na radu ovog sistema po što povoljnijoj ceni“, poručuju iz NBS.

Na projektu uspostavljanja ovog sistema NBS je radila nešto manje od dve godine, i smatra da je puštanje u rad IPS NBS sistema jedan od rezultata koji su posebno obeležili njen rad u proteklih sedam godina, pored očuvanja niske i stabilne inflacije, relativne stabilnosti kursa dinara, uvećanja deviznih rezervi i jačanja finansijske stabilnosti, zajedno sa drugim inovacijama u oblasti plaćanja.

Narodna banka Srbije će nastaviti intenzivan rad na inovacijama radi daljeg unapređenja finansijskog sistema naše zemlje, poručuje se u saopštenju NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.