U trendu

U Srbiji 27,5 odsto žena radi na rukovodećim pozicijama

BEOGRAD, 21. februara (Tnjug) – Analiza upravnih odobora najvećih srpskih kompanija pokazuje da prosečan udeo žena na najvišim pozicijama iznosi 27,25 odsto, čime je naša zemlja jedna od vodećih u regionu po broju žena na rukovodećim funkcijama.

To pokazuju rezultati istraživanja poslovne škole Cotrugli koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku najvećih kompanija u osam zemalja regiona među kojima su: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Rumunija, Severna Makedonija i Bugarska.

Broj žena na pozicijama u Hrvatskoj iznosi 16.56 odsto, Bugarskoj 16.95 odsti, dok je u Rumuniji taj broj 17.55 odsto.

Takođe, analize pokazuju da u Sloveniji na vodećim pozicijama radi 18.56 odsto, u BiH 19.86 odsto, a u Crnoj Gori 20.77 odsto.

Od Srbije jedino bolji rezultat pokazuje Severna Makedonija, koja ujedno beleži i najbolji regionalni skor, sa 33,98 odsto žena u upravim odborima najvećih makedonskih kompanija (rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji).

Veliki broj inicijativa sa ciljem podizanja svesti o rodnoj ravnopravnosti i nediskriminaciji žena u različitim sferama života i poslovanja, doprineo je povećanju broja žena na najvišim pozicijama vodećih srpskih kompanija.

Istraživanje pokazuje da menadžment timovi i upravni odbori vodećih srpskih kompanija rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji u svom sastavu povećavaju prisustvo žena.

Žene u evropskim malim, srednjim i velikim kompanijama zauzimaju 35 odsto u upravnim odborima, a podaci Evropskog instituta za ravnopravnost polova navode Francusku kao zemlju s najvišim procentom žena u upravnim odborima – čak 45 procenata, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar