U trendu

U Srbiji će tek biti posla za firme koje grade i rekonstruišu pruge

BEOGRAD – U narednom periodu na tržištu Srbije biće dosta otvorenih šansi za kompanije koje su spremne i tehnički jake da rade na izgradnji i rekonstrukciji pruga, izjavila je danas v.d. pomoćnika ministra za železnice i intermodalni transport, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Anita Dimoski.

Ona je na panelu „Poslovne mogućnosti u železničkom sektoru u Srbiji I Albaniji“ na multisektorskom poslovnom forumu „Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days“, koji u hotelu Hajat organizuju španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu, istakla da se Srbija poslednjih desetak godina usmerila na koridor 10, da je juče obeležena godišnjica brze pruge Beograd-Novi Sad, kao i da se nastavlja izgradnja i rekonstrukcija pruge od Novog Sada do Subotice.

„Radiće se i na izgradnji pruge od Stare Pazove prema Šidu, sa idejom da se dalje povežemo sa Hrvatskom, Slovenijom i Italijom. Svakako najveći projekat biće pruga Beograd-Niš koja je sada u fazi izrade projektne dokumentacije“, rekla je ona i navela da sve ovo otvara mogućnosti za učešče španskih kompanija na našem tržištu.

Takva prilika, prema njenim rečima biće i nastavak koridora 10 prema Severnoj Makedoniji za koji se sada radi projektna dokumentacija.

Dimovski je navela da će dosta posla biti i na rekonstrukciji regionalnih pruga koje su posebno važne za Srbiju i gde se planiraju veliki radovi.

Generalni direktor Infrastruktura železnice Srbije Nebojša Šurlan je naveo da Srbija ima 3.500 km železnice i da se planira da se za pet do sedam godina izgradi i rehabilituje 1.000 km pruga.

„Ovo je veliki izazov za nas ali i velika prilika da unapredimo saobraćaj u našoj zemlji i tako pomognemo privredni rast“, istakao je on.

Govoreći o tenderima rekao je da se ove godine prvi odnosi na deonicu Stalać-Đunis, koja jeste kratka, 14 km ali uključuje tri tunela i mali most a vredi 200 miliona evra.

Drugi tender, istakao je on, jeste obilaznica oko Niša i taj posao je vredan 150 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.