U Srbiji deset lokalnih samouprava uvelo javni portal za budžet

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pomogla je da deset lokalnih samouprava u Srbiji uvede javni budžetski portal (JBP) kako bi odbornici mogli da prate pripremu i mesečno izvršenje budžeta, saopštila je danas SKGO.

Projekat je realizovao SKGO uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), donacije Švedske, a partrneri su i Državna revizorska institucija, Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Pravosudna akademija.
 
Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić rekao je na završnoj konferenciji Projekta „Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama – uvodjenje JBP u lokalne samouprave“, da su česti nesporazumi kada nema informacija o upravljanju javnim sredstvima.

„Javni portal omogućiće da se mesečno vidi kako se troši novac iz budžeta“, rekao je Staničić.

Dodao je da su JBP uveli: Bela Palanka, Blace, Ljubovija, Kruševac, Nova Varoš, Pirot, Raška, Subotica, Veliko Gradište i Zrenjanin. 

Taj projekt se, prema njegovim rečima, pokazao uspešnim pa i druge opštine i gradovi mogu da preuzmu iskustva lokalnih samouprava koje su ga primenile.

Dobru praksu uvodjenja JBP trebalo bi, kako je rekao, pretočiti u zakonske i podzakonske akte i pretvoriti u praksu u celoj Srbiji.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Karla Herši rekla je da je „uvodjenje JBP korak napred“ u kontroli javnih finansija.

„Lokalne samouprave koje su prihvatile inovativne mehanizme za povećanje odgovornosti su zavirile u budućnost“, rekla je Herši.

Elektronski sistem izveštavanja u deset opština omogućiće, kako je rekla, predstavnicima u lokalnim skupštinama da prate pripreme i izvršenje budžeta.

To, prema njenim rečima, doprinosi jačanju nadzora odbornika nad izvršenjem budžeta.

Savetnik u ambasadi Švedske Ola Anderson rekao je da je projekat pomogao jačanju odgovornosti u javnim finansijama na lokalnom nivou.

„Podržali smo projekat sa 12 miliona evra, a od 2001. godine Švedska je realizujući više raznih projekata donirala Srbiji 200 miliona evra“, rekao je Anderson.

„Mehanizam odgovornosti uvodjenjem JBP“, prema njegovim rečima, podrazumeva vladavinu prava o čemu se često govori u procesu pridruživanja Srbije EU.

Anderson je ocenio da će JBP povećati transparentnost upravljanja javnim sredstvima i unaprediti borbu protiv korupcije, a na taj način popraviti i kvalitet života gradjana.

Gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović rekla je za Betu da je portal otvoren u maju i da su iskustva pozitivna.

„Odbornici mogu mesečno da prate izveštaje o prihodima i rashodima i učestvuju u kreiranju budžeta, daju primedbe i sugestije“, rekla je Palurović.

Dodala je da je budžet uvek bio mistifikovan, a sada je 70 odbornika sa oduševljenjem pozdravilo uvodenje JBP.

Rukovodilac odelenja za finasije u opštini Velika Gradiška Jelena Pantić rekla je za Betu da je JBP otvoren u toj opštini pre nekoliko meseci ali da je ta lokalna samouprava otišla i korak dalje jer je portal dostupan i svim gradjanima koji ga mogu otvoriti sa bilo kog računara.

„Na Skupštini je pre dve nedelje razmatran rebalans budžeta i odbornici su imali mnoga pitanja za službu finansija, uputili smo ih na portal i saznali su to što su tražili i rasprava je trajala mnogo kraće“, rekla je Pantić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.