U trendu

U Srbiji se najviĆĄe strahuje za radno mesto

Rezultati uporednog istraĆŸivanja trĆŸiĆĄta rada u tri zemlje regiona pokazuju da ispitanici iz Srbije najviĆĄe strahuju od gubitka posla, a na radnom mestu su im najbitniji dobri međuljudski odnosi, saopĆĄtio je danas portal za zapoĆĄljavanje „Infostud“.

Kako se navodi, za razliku od prethodne godine gde se za radno mesto najviĆĄe strahovalo u Hrvatskoj, ove godine, po rezultatima sprovedenog istraĆŸivanja tog portala, za posao najviĆĄe brinu Srbi – 36 odsto.

Ispitanici iz Hrvatske, 32 odsto njih i iz Bosni i Hercegovini 24 odsto takođe su zabrinuti za svoju poslovnu poziciju.

U Srbiji, BiH i Hrvatskoj viĆĄe od polovine ispitanika uopĆĄte nema strah od gubitka posla.

Iako viĆĄe od polovine zaposlenih ispitanika u te tri zemlje i dalje veruje da se do posla najlakĆĄe stiĆŸe preko veze (54 odsto), sve viĆĄe studenata i nezaposlenih smatra da je za dolazak do radne pozicije vaĆŸnije radno iskustvo, kao i stečena znanje i veĆĄtine.

Mladi u Srbiji smatraju da u potragu za poslom treba krenuti tek nakon sticanje diplome, mada podaci pokazuju da je najčeơći uzrok nezaposlenosti u Srbiji upravo nemogućnost pronalaska posla nakon okončanja ơkolovanja.

Region je i dalje sloĆŸan po pitanju odabira poslodavca, poĆĄto bi viĆĄe od trećine ispitanika ĆŸelelo da radi za strane kompanije. Sličan procenat ispitanika bi najradije radio za sebe, dok bi tek svaki peti anketirani odabrao rad za drĆŸavnu kompaniju.

Potraga za poslom putem interneta je i dalje najpopularnija u sve tri zemlje regiona, tako je zanimljivo da se u Srbiji 90 odsto poslova traĆŸi putem specijalizovanih sajtova, u Hrvatskoj 79 odsto, dok u BiH primat imaju druĆĄtvene mreĆŸe sa 74 odsto.

U istraĆŸivanju, sprovedenom tokom 7. regionalnog onlajn sajma zapoĆĄljavanja i obrazovanja „Virtualni dani karijera i znanja“, od strane Infostuda, u saradnji s portalima za oglaĆĄavanje poslova u BIH i Hrvatskoj, učestvovalo je viĆĄe od 2.500 ispitanika, odnosno 1.400 iz Srbije, od kojih je 52 odsto nezaposlenih, 38 odsto zaposlenih, a oko 10 odsto se joĆĄ ĆĄkoluje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.