U Srbiju stigli prvi post kovid turisti iz Kine, dobila i njihovo priznanje

BEOGRAD – U Srbiji boravi prva grupa turista koja je iz Kine došla posle korone, odnosno pošto je kineska nacionalna turistička uprava objavila da turističke agencije iz Kine mogu da organizuju grupna putovanja u Srbiji, a udruženje Nacionalni turizam Kine dodelilo je priznanje Srbiji pod nazivom „10 destinacija koje je vredelo čekati“, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije.
TOS navodi da su prvi post kovid turisti iz Kine stigli u subotu, 18. marta, u organizaciji jedne od najvećih agencija iz Kine, CYTS, dan nakon što je to odobreno i da im je organizovan svečani doček.

„Kina je bila na prvom mestu po dolascima u 2019. godine, a druga po noćenjima i verujemo da će se, u skladu sa novim okolnostima, taj trend u 2023. godini nastaviti“, navodi se u saopštenju.

Srbija je bila prva zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za državljane Kine, a ono što Srbiju kao destinaciju čini još atraktivnijom jesu dva direktna leta koja danas postoje između Srbije i Kine (do Pekinga i do Tjendžin -a).

Turistička organizacija Srbije je u kontinuitetu organizovala promotivne aktivnosti i promovisala turističku ponudu Srbije u Kini i tokom pandemije, kada turisti nisu mogli da putuju u Kinu niti da dolaze iz ove zemlje.

„Kroz naše kampanje obezbedili smo da turisti imaju dovoljno informacija, zato možemo da kažemo da smo spremni i sada kada smo na listi zemalja gde su omogućena grupna putovanja imamo sve razloge da verujemo da će broj turista iz Kine biti u ozbiljnom porastu“, istaknuto je u saopštenju TOS-a.

Kako se navodi, Nacionalni turizam Kine dodelio je Srbiji priznanje „10 destinacija koje je vredelo čekati“ za 2023. godinu, a ceremonija dodele nagrade održana je 14. marta u Pekingu gde je više od 1.000 ljudi, predstavnika kineske turističke, hotelske i avio industrije, predstavnika međunarodnih agencija i destinacija, prisustovalo ovom svečanom događaju.

Ocenjivale su se performanse turističke destinacije, inovacije na tržištu Kine i jačina brenda i Srbija je ušla među deset najboljih.

Sem Srbije na toj listi su se našli Nemačka, Švajcarska, Holandija, Tajland, Kanada, Novi Zeland, Mađarska, Australija i Republika Fidži.

Nacionalni turizam (Nacional Tourism) je udruženje koje okuplja profesionalce u turizmu Kine i pruža podršku njihovom zajedničkom nastupu na stručnim sajmovima i skupovima, organizaciji obuka, razmeni baza podataka i kreiranju marketing plana komunikacije, a u svom sastavu ima i Nacionalni turistički magazin, Ve čet (Wećat) nalog turističke industrije Kine, specijalizovane platforme za edukacije i druge aktivnosti koje imaju značajan uticaj kod ciljne grupe, saopštio je TOS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.