U trendu

U stečaj ide i Uljanik d.d – krovna kompanija Uljanik grupe

PULA – U stečaj ide i krovna kompanija Uljanik grupe – Uljanik d.d., odlučio je danas Trgovački sud u Pazinu.

Uljanik d.d. je u neprekidnoj blokadi 199 dana i račun mu je, po najnovijim podacima, blokiran zbog duga od 98 miliona kuna (oko 13,2 miliona evra), rečeno je na današnjem ročištu u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka, prenose hrvatskli mediji.

Sudija Damir Rabar rekao je da nema olakšavajućih okolnosti, nema prostora da se situacija u preduzeću poboljša.

Predsednik Uprave Uljanika Emil Bulić je naveo na ročištu da od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovih inženjera radi razmatranja buduće tehničke saradnje.

Po rečima sudije Rabara, ta saradnja može se ostvariti i nastaviti i u stečaju.

Otvaranjem stečaja Uljanika d.d. sva ovlašćenja u preduzeću, koje ima 20 zaposlenih, preuzima stečajni upravnik Damir Majstorović.

Predsednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izjavio je za televiziju N1 u Hrvatskoj:

„Dogodio se stečaj, neki sada trljaju truke, misle da nema ni sindikata i da mogu šta hoće, lešinari sad trljaju ruke… Neka računaju da sindikat neće tek tako dozvoliti da uđu u Uljanik i pustiti ih da rade šta hoće, sindikat je tu“.

Na pitanje „ko su lešinari“, Cerovac je odgovorio: „O tom, potom“.

Predsednik uprave Bulić je nakon ročišta kazao da bi u nekon razdoblju Uljanik d.d. „trebalo da funkcioniše po stečajnom zakonu“.

„Postoji okvir prema kojem će preduzeće funkcionisati, da se sistem koliko-toliko održi i da se sačuva imovina. Verujem da je značajno za sve poverioce i za hrvatsku državu da se brodovi održe. Vodimo pregovore sa svim naručiocima…“, rekao je Bulić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.