U trendu

U Tirani o digitalizaciji komorskih usluga, učestvuje i Čadež

BEOGRAD – Dvodnevna konferencija posvećena digitalizaciji komorskih usluga i podršci privrednih komora digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća biće održana u naredna dva dana, 13. i 14. septembra, u Tirani, a na skupu će učestvovati i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Organizatori konferencije su Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) i Unija privrednih komora Albanije, kao domaćin skupa, uz podršku Evropske komisije kroz program TAIEX.

Cilj skupa je da razvijene evropske komore kolegama iz regiona predstave elektronske usluge koje su razvile za članstvo, kao i način na koji pomažu digitalizaciju svojih privreda, rekao je Čadež, koji je ujedno i predsedavajući Odbora za digitalizaciju Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

“Učesnici konferencije upoznaće se sa mogućnostima i rezultatima korišćenja elektronskih dokumenata, digitalnih platformi za povezivanje kompanija i privreda, primene veštačke inteligencije za rešavanje upita privrednika, online prodavnica i raznih digitalnih aplikacija korisnih za privredu. Ujedno, skup je i prilika da razgovaramo kako da te digitalne alate i modele podrške kompanijama članicama, što efikasnije primenimo za podršku našim kompanijama”, rekao je Čadež, a navodi se u saopštenju PKS.

Prema njegovim rečima, digitalna transformacija tradicionalnih industrija i otvaranje novih digitalnih biznisa važno je za sve ekonomije i kompanije, velike i male, a posebno za privrede kao što su naše na Zapadnom Balkanu – u funkciji ubrzanja rasta, stvaranja podsticajnijeg okruženja za privređivanje, čvršćeg regionalnog povezivanja i jačanja veza sa međunarodnom poslovnom zajednicom.

Drugog dana konferencije biće održana Sednica odbora za digitalizaciju Evrokomore kojoj predsedava Marko Čadež.

Odbor će, kako se navodi, razmotriti primere uspešne prakse i iskustvo privrednih komora EU koji mogu da pomognu komorama na Zapadnom Balkanu da unaprede kapacitete i podršku svojim članicama.

Govoriće se i o mogućoj panevropskoj saradnji privrednih komora u ovoj oblasti, odnosno mogućnostima razmene iskustva, zajedničkih projekata i uspostvaljanja potencijalne panevropske platforme za određene komorske usluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.