U trendu

U toku isplata radnika Prve petoletke

U Holdingu Prva petoletka iz Trstenika i još dva osamostaljena preduzeća, gde je ukupno bilo oko 1.600 ljudi, u toku je isplata socijalnog programa za koji su se odlučili skoro svi zaposleni.
Veliki broj radnika Prve petoletke, njih 940 osnovao je tri nova preduzeća kako bi konkurisali za zakup pogona u kojima su radili do pre neki dan, rečeno je Beti u poslovodstvu Holdinga.

„Radnici Holdinga i sedam zavisnih društava i još 150 zaposlenih u PPT Servoupravljačima, ukupno njih 713, osnovali su novo društvo – PPT Petoletka doo, potom 59 radnika Servoupravljača osnovalo je drugo društvo, a treće društvo 165 zaposlenih u PPT Zaptivci“, kazao je za Betu generalni direktor Holdinga Prva petoletka Ljubomir Panić.

Podsetio je da je 31. decembra objavljen oglas za izdavanje u zakup Petoletkinih pogona, za koje su novoosnovana preduzeća konkurisala.

Rok za prijavu za zakup pogona je do 11. januara, nakon čega sledi odluka komisije o najboljem ponudjaču.

Panić je procenio da bi proizvodnja u tim pogonima mogla da bude nastavljena sredinom januara.

On je istakao da na posao neće biti pozvani svi radnici koji su ušli kao osnivači, podsećajući da je to svima bilo jasno rečeno.

„Neće biti svi uposleni, za određenim kadrovima neće biti potrebe, ali će njihovo angažovanje zavisiti od poslova koje budemo ugovarali“, kazao je Panić.

Procene radjene prema upošljenosti iz novembra pokazuju da će posla u početku biti za oko 600 ljudi.

Za osnivanje novih preduzeća zaposleni u Holdingu upisivali su po 500 evra, u Zaptivcima po 1.400, dok su u Servoupravljačima postojale tri skale.

„Prvi cilj je da sačuvamo ugovorene poslove, a drugi korak je obezbeđivanje novih poslova, što bi značilo i upošljavanje više ljudi“, kazao je Panić.

Ta kompanija pravi različite proizvode za autoindustriju, elektroindustriju, železare, a od ukupne proizvodnje više od 70 odsto je namenjeno inostranim tržištima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.