U trendu

UAR prvi kupac platforme za kontrolu iz vazduha

DUBAI – Vojne vazduhoplovne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata su, prema dostupnoj tehnici, danas jedne od najsavremenijih i najopremljenijih u svetu imajući u vidu da poseduju višenamenske, višesenzorske i kompleksne leteće platforme za osmatranje, otkrivanje i praćenje ciljeva u vazduhu na kopnu i moru, piše portal Tangosiks.

Kako objašnjava, reč je o švedskom sistemu „Global aj“ (eye) koji se uglavnom pominje kao platforma za rano upozorenje i kontrolu iz vazduha, ali koji svojom opremljenošću daleko prevazilazi pomenutu namenu.

Ovaj leteći višenamenski i višesenzorski sistem prvi put je javno prikazan i izložen na ovogodišnjem aeromitingu u Dubaiju „Dubai Eršou“.

Ujedinjeni Arapski Emirati su prvi narucilac sistema „Global aj“ švedske kompanije ŠAB.

Još u novembru 2015. godine potpisan je ugovor za nabavku dva aviona, a čitav paket je vredeo 1,27 milijardi dolara, prenosi B92.

Opciju za treći avion u iznosu od 238 miliona dolara, Emirati su prihvatili februara 2017. godine.

Do maja ove godine isporucene su zemaljske stanice sistema, dok bi prvi avion trebalo da stigne u aprilu 2020. godine, a poslednji do kraja 2021. godine.

UAE su objavili da su naručili još dva primerka, dodaje portal Tangosiks.

U međuvremenu, SAAB je svoj avion ponudii i drugim državama, a spominju se Finska (samo ako nabavi i borbene avione Gripen E), Južna Koreja i Singapur.

Početkom 2018, SAAB je objavio da bi godišnja proizvodnja mogla da iznosi tri aviona, a da bi isporuke mogle započeti u roku od tri godine od potpisivanja ugovora.

„Global aj“ je, zahvaljujući već razvijenim tehnologijama, stvoren za relativno kratko vreme.

SAAB je u februaru 2016. godine objavio da je započeo sa razvojem programa novog sistema AEW&CO, odnosno integrisane nove verzije radara Erieye i poslovnog mlaznog aviona Global 6000.

Ceremonija javnog predstavljanja „Global aja“ održana je vec 23. februara 2018. a samo dan kasnije započeta su zemaljska ispitivanja.

Prvi let obavljen je ubrzo, 14. marta 2018, drugi avion poleteo je 3. januara ove godine, a treći 29. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar