U trendu

UBS na Evropskom bankarskom samitu

BEOGRAD – Finansiranje rasta i ekonomije trenutno se smatra najvažnijom misijom bankarskog sektora u društvu, jedna je od ocena koja se čula na Evropskom bankarskom samitu održanom u Briselu, na kojem su učestvovali i predstavnici Udruženja banaka Srbije (UBS).

Na samitu je potvrđeno da u uslovima okruženja koje se menja, banke otvaraju nove mogućnosti najviše u digitalnoj sferi usmerenoj ka klijentu i zahtevima regulative, kao što su Open Data, FinTeć i RegTeć, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS, učesnik 49. Bankarskog samita u organizaciji Evropske bankarske federacije (EBF).

„Sve veću pažnju privlači i pojam odgovornog bankarstva (Responsible Banking) koji podrazumeva i održivo finansiranje, ali i pojam cirkularne ekonomije u finansijskom svetu“, napominje Vasić.

Dodaje da bankarski sektor najvećim izazovima smatra sprečavanje svih vrsta finansijskih prevara, finansiranja terorizma i pranja novca, kao i stepen uticaja regulative na svakodnevno poslovanje.

Tokom dvodnevnog samita dominirao je konsenzus da je formiranje Bankarske unije, uspostavljene odmah po izbijanju svetske ekonomske krize, vrlo uspešan i kompleksan poduhvat na bazi kojeg se sve eventualne buduće krize mogu održivije podnositi – u svakom slučaju ne na teret poreskih obveznika, navodi se u saopštenju UBS.

Slađana Sredojević, specijalni savetnik za međunarodnu saradnju u UBS koja je takođe prisustvovala samitu, ističe da bi bankama mnogo značili dodatni izvori finansiranja, kao što su alterantivni investicioni fondovi i tržište kapitala.

„Na osnovu svega što smo čuli na Bankarskom samitu, mišljenja smo da su trendovi u bankarskom sektoru u Evropi slični sa prilikama u bankarskom sektoru Srbije, jer se suočavamo sa istim izazovima i poslovnim mogućnostima“, izjavila je Sredojević.

Prema podacima EBF, broj kreditnih institucija smanjen je za 29 odsto od 2008. godine, a istovremeno su povećani depoziti stanovništva i pravnih lica za 4 odsto i dostigli su 13.000 milijardi evra.

Rastu i krediti ka građanima i preduzećima iz EU i oni sada iznose 13.800 milijardi evra, što je za 2,3 odsto više nego godinu dana ranije.

Statistika EU pokazuje da klijenti sve više komuniciraju sa bankama preko digitalnih kanala, a ovaj trend nesumnjivo je prisutan i u bankarskom sektoru Srbije.

Inače, Bankarski samit je ove godine okupio preko 300 evropskih bankara i predstavnika regulatornih organa EU, a održan je i sastanak pridruženih članica EBF kome je prisustvovalo više nacionalnih udruženja iz regiona, uključujući i Udruženje banaka Srbije, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar