U trendu

Učešće investicija u BDP-u od 25 odsto obezbediće održivi rast od 5 odsto

BEOGRAD – Ukupan nivo učešća investicija u BDP-u mora da bude 25 odsto kako bi bi održivi rast zemlje dostigao pet odsto, rekao je za Tanjug izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar LJUBIĆ i istakao da su strane investicije u Srbiji stabilne i kreću se oko šest odsto BDP-a.

LJUBIĆ je naveo da se državne infrastrukturne investicije kreći između šest i sedam odsto BDP-a, ali da su od velike važnosti za razvoj zemlje privatne investicije – mala i srednja preduzeća, koja su, kaže, kičma privrede.

„Domaće investicije moraju da budu na nivou oko 10 odsto da bi imali stabilan razvoj“, poručio je LJUBIĆ.

Objasnio je da su privatne investicije značajne za velike strane kompanije, jer one predstavljaju naš lanac snabdevanja.

Na pitanje da li se može očekivati odliv stranih investicija iz zemalja u razvoju s obzirom na geopolitičku situaciju, LJUBIĆ se složio da svet posle 24. februara više nije isti, ali da su prognoze Saveta za strane investitore, koji se, podsetio je, nedavno u Beogradu sastao sa predstavnicima MMF-a, da Srbija neće ići u recesiju.

Rekao je da nama može da predstavlja problem to što je ekonomija Srbije duboko integrisana u ekonomiju EU, te se suočava sa istim izazovima kao i zemlje članice.

„Srpska ekonomija je duboko integrisana u EU i mi skoro kompletnu trgovinu i plasman imamo sa EU, tako da oni pokazatelji koji govore da će ekonomije Nemačke i Italije ući u recesiju sa nekih 0,3 odsto, za nas predstavlja alarm. Moramo da budemo u pripravnosti, jer Srbija nije izolovano ostrvo i sa tim zemljama ima najveću ekonomsku aktivnost, pa samim tim ono što se dešava u njima, reflektuje se i na Srbiju“, upozorio je LJUBIĆ.

Kada su u pitanju zahtevi koji Savet stranih investitoira ima za Vladu Srbije s obzirom na energetsku i ekonomsku krizu, on ističe da je profesionalizacija i korporatizacija javnih preduzeća, pre svega iz oblasti energetike, jedan od prioritetnih predloga već godinama u nazad.

Ocenio je kao povoljno to što država radi na diversifikaciji gasa i pronalazi nove izvore snabdevanja.

Na pitanje šta se može očekivati u Srbiji u 2023. godini kada su u pitanju strani investori, LJUBIĆ je naglasio da ne vidi znakove da će i jedna strana kompanija otići iz Srbije, te da su, šta više, mnoge kompanije i reinvestirale.

„Nasa preporuka je da Srbija ubrza pregovore sa EU i da ubrza usaglašavanje zakonodavstva, jer samim tim postaje sigurnije mesto, a Srbija je, po našem mišljenju, sjajno mesto za investiranje“, zaključio je LJUBIĆ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar