U trendu

Učesnici okruglog stola o ekonomiji: Snažna podrška razvoju privatnog sektora u Kini

Osnivanje novog biroa za razvoj privatnog sektora u Kini šalje jasan signal podrške razvoju privatne ekonomije, ocenili su gostujući govornici na Kineskom okruglom stolu o ekonomiji čiji je domaćin novinska agencija Sinhua.

Vei Dong, šef biroa za razvoj privatne ekonomije, rekao je za Sinhuu da osnivanje biroa, kao posebne radne organizacije za promovisanje razvoja i rasta privatnog sektora, pruža snažnu garanciju za promovisanje njegovog visokokvalitetnog razvoja.

„Naša osnivačka misija je da svesrdno služimo razvoju i rastu privatnog sektora“, rekao je Vei, dodajući da „biro i privatna preduzeća pripadaju jednoj porodici“.

U diskusiji na okruglom stolu Vei je istakao funkciju biroa u pružanju usluga privatnoj ekonomiji, napominjući da glavne odgovornosti biroa uključuju praćenje razvoja privatne privrede, fokusiranje na njene potrebe i koordinaciju i organizovanje formulacije politika i mera za promovisanje njenog razvoja, kao i obezbeđivanje politike podsticaja za promovisanje rasta privatnih investicija.

Biro će takođe biti odgovoran za uspostavljanje mehanizma za redovnu komunikaciju sa privatnim preduzećima, koordinaciju napora za rešavanje velikih problema koji se tiču razvoja privatne privrede i rad na jačanju njene međunarodne konkurentnosti, navodi Vei.

U tom cilju, biro je preduzeo konkretne mere u svojim najnovijim potezima, rekao je Vei. Na primer, stavio je podršku lokalne samouprave razvoju privatnog sektora na listu pitanja koja će godišnje nadgledati Državni savet, a nagrade će biti dodeljene onima koji se izdvajaju u tom pogledu.

Opisujući ulogu privatne ekonomije u Kini, Vej je naveo dve ključne reči – „ključan“ i „neophodan“, rekavši da ona nije samo mesto gde preduzetništvo i zapošljavanje uglavnom rastu i šire se, već je i suštinski inkubator tehnoloških inovacija i važan izvor poreskih prihoda.

„Status i uloga privatne ekonomije će postajati sve važniji“, rekao je Vei.

U prva tri kvartala ove godine, uvoz i izvoz privatnih preduzeća u juanima povećani su za 6,1 procentni poen. Too čini 53,1 odsto ukupne vrednosti kineskog uvoza i izvoza, predstavljajući definitivni stabilizator spoljne trgovine, rekao je Vei.

Džou Džen, predsednik kompanije Guangdžou Hekin Instrument rekao je za Sinhuu da je privatni sektor jedan od najvažnijih elemenata nacionalne ekonomije i glavna snaga za naučne i tehnološke inovacije u zemlji.

„S obzirom na to da privatna ekonomija aktivno istražuje nove pokretačke snage za ekonomsku transformaciju, nove puteve za nove ekonomije i nove načine zajedničkog prosperiteta, verujem da je privatna ekonomija ‘aktivni istraživač’ visokokvalitetnog ekonomskog razvoja Kine“, rekao je Vei Ču, zamenik direktora Škole primenjene ekonomije na Univerzitetu Renmin u Kini, u diskusiji na okruglom stolu.

Okrugli sto o kineskoj ekonomiji je platforma za razgovore svih medija koju je pokrenula novinska agencija Sinhua, a tema druge epizode je kineska privatna ekonomija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar