U trendu

Udruženje frilensera: Bez dogovora sa Ministarstvom finansija o porezu na dohodak

 Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilensera) Miran Pogačar rekao je da su razgovori u Vladi Srbije o naplati poreza na dohodak frilensera danas završeni bez dogovora.

On je za Betu rekao da je predlog Ministarstva finansija „katastrofalan“ jer je ponudjeno jedino da se otpisom kamata na obračunati dug i povećanjem normiranih troškova sa 20 na 43 odsto delom smanji obračunato poresko zaduženje.

Frilenseri su krajem prošle godine dobili rešenja Poreske uprave koja im je za poslednjih pet godina obračunala astronomske poreze koji su, kako tvrde frilenseri, „apsolutno nenaplativi“.

Radnici na internetu, koji nemaju zasnovan stalni radni odnos, tražili su da im se porez obračunava nakon donošenja zakona kojim bi se ti porezi regulisali.

„Ministar finansija Siniša Mali je odbio predlog da se porezi frilenserima obračunavaju od oktobra 2020. godine, ali po modelu koji bi bio utvrdjen izmenom Zakona o porezu na dohodak gradjana, već je samo nudio rastegljiv period od pet do devet godina da se izmiri dug po uručenim rešenjima“, rekao je Pogačar.

Dodao je da su obračunati porezi drugo ime za pljačku i da je Mali priznao da doprinosi na zarade nisu dobro uredjeni ali je rekao „šta ćemo kad je tako“.

Pogačar je rekao da je Mali na sastanku držao moralne pridike kako porez mora da se plati i da ga i on plaća.

Mali je, prema rečima Pogačara pozvao frilensere da se javno izjasne da li je predlog Vlade i tog Ministarstva razuman.

„Nastavićemo borbu protiv obračunatih poreza“, rekao je Pogačar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar