U trendu

Udruženje gradjana 'CarGo' podržava dolazak u Srbiju firme za prevoz 'Uber'

Predsednik Udruženja gradjana „CarGo“ Aleksandar Vučić je danas pozvao medjunarodnu kompaniju „Uber“ za gradski prevoz automobilima da dodje u Srbiju.

Istakao je da podržava dolazak bilo koje strane firme, aplikacije ili servisa, koja će da „uposli mladost Srbije, kako ne bi morali da idu iz zemlje“.

„Spreman sam da razgovaram s predstavnicima Ubera, jer CarGo podržava konkurenciju, za razliku od ministarke (gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture) Zorane Mihajlović, njenog okruženja, interesnih grupa i taksi kartela koji žele zatvoreno tržište i kombinacije. Inovacije onemogućavaju kombinacije, možda je tu problem“, rekao je Vučić za N1, saopštio je „CarGo“.

„Uber“ (prvobitno „UberCab“- „bolji taksi“, „više nego taksi“), osnovan 2009. godine u San Francisku, američka je kompanija koja ima mobilnu aplikaciju i transportnu mrežu vozača sa svojim automobilima, a prevoz se plaća preko interneta. „Uber“ ima više od 100 miliona korisnika širom sveta i 69 odsto tržišnog udela u SAD.

Vućić je komentarišući najavljene državne subvencije taksistima, istakao da CarGo bez ijedne subvencije ima vozni park vrednosti 10 miliona evra koji čine uglavnom hibridna i električna vozila.

„Taksisti su u povlašćenom položaju. Sve što radi CarGo, a što (istoimeno) udruženje gradjana koristi, jeste isključivo iz redovnog poslovanja. Nama nije potrebna nijedna subvencija, mi želimo da pokažemo svima da radom, slobodnim tržištem, zalaganjem, trudom, investicijama i inovacijama, a ne kombinacijama, možemo da napravimo model koji je uspešan i prepoznat i u Srbiji gde CarGo ima više od 800.000 članova“, kazao je on.

Vučić je istakao da članovi Udruženja CarGo koriste električne „Jaguare“, hibridne „Tojote“, a u planu su i najnoviji električni „Jaguari“, proglašeni za automobil godine.

„Mi želimo da Srbiju i Beograd ozelenimo i da pokažemo da možemo da radimo bez subvencija, na slobodnom tržištu, da budemo konkurentni i da imamo nove automobile“, kazao je Vučič.

On smatra da, ukoliko se već subvencioniše nabavka automobila, sredstva treba isključivo da se daju za kupovinu hibridnih ili električnih vozila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.