U trendu

Udruženje radnika na internetu: Predlog Vlade neprihvatljiv

BEOGRAD – Udruženje radnika na internetu saopštilo je da im je Vlada Srbije jutros poslala novi predlog za oporezivanje radnika na internetu za protekli i budući period, koji se, kako tvrde u tom udruženju, gotovo nimalo ne razlikuje od predloga o kojem je diskutovano na sastanku održanom 31. marta i koji je za njih neprihvatljiv.

„Udruženje radnika na internetu je odmah po održanom sastanku 30. marta kategorički odbilo taj predlog, a odbija i danas predloženi.
Vladi Srbije poručujemo da se životima desetine hiljada radnika na internetu ne odlučuje kao na pijaci i da i dalje čvrsto stojimo iza svojih zahteva“, navodi se u saopštenju.

Jasno je, kako smatraju u Udruženju, da je navodni dug neosnovan i da merama koje predlaže, Vlada pokušava da umanji bes radnika na internetu, ali, dodaje se u saopštenju, ona bes, naprotiv, podstiče, predlažući rešenja koja radnicima na internetu onemogućuju da nastave sa radom.

Udruženje preduzetnika i frilensera Srbije (UFPS), koje je takođe prisustvovalo sastanku u zasebnom terminu, prihvatilo je predlog neznatno izmenjenog dužničkog ropstva koje se nudi radnicima na internetu, navodi se u saopštenju.

„Taj predlog obuhvata i poreski model koje će važiti od 1. oktobra nadalje, sve do donošenja novog zakona koji bi trebalo da reguliše zakonski i poreski status frilensera, i koji predviđa visoke procente tekućeg oporezivanja, koji će mesečne prihode smanjiti do 70 odsto“, navode iz Udrruženja radnika na internetu.

Iz Udruženja radnika na internetu dodaju da je UFPS 31. marta poslao svoj predlog Vladi po održanom sastanku i da se, „kako se vidi iz objavljenog saopštenja tog udruženja, oni zajedno sa Vladom učestvovali u predlogu koji im je danas ponuđen“.

„Javno se ograđujemo od UFPS, koje iza odluka svojih pregovarača odbija da stane imenom i prezimenom. Kako nezvanično saznajemo, advokat UFPS-a koji je išao na pregovore sa Vladom ima veze sa Srpskom naprednom strankom, odnosno sa šefom kabineta Ane Brnabić.

Kako je deo naših članova iz solidarnosti učestvovao i u radu UFPS, znamo da su nakon sastanka izbegavali da razgovaraju i sa sopstvenim članstvom i da ih obaveste o tome šta se desilo u razgovorima u Vladi. Nisu bili voljni ni da obelodane da im je Vlada naložila da podnesu novi predlog niti da se planira da se isti predlog po hitnom postupku usvoji.

Pozivamo svoje članove da izađu iz UFPS-a i da nastave da se bore za svoja prava svim raspoloživim sredstvima. Nećemo dozvoliti pljačku radnika na internetu“, istuču iz Udruženja radnika na internetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.