U trendu

Udruženje Zaštitimo Jadar i Radjevinu: Strahujemo da će SNS, ako pobedi, otvoriti rudnik litijuma

 Predsednik udruženja „Zaštitimo Jadar i Radjevinu“ Marija Alimpić rekla je danas da, iako je Vlada Srbije zaustavila realizaciju projekta „Jadar“ o otvaranju rudnika litijuma kompanije Rio Tito kod Loznice, da još nije vraćen status tog zemljišta iz gradjevinskog u poljoprivredno, a da postoji strah da će projekat biti nastavljen posle parlamentarnih izbora, ako pobedi Srpska napredna stranka (SNS).

Ona je za Betu rekla da će poljoprivrednici, ako se zemljište ponovo ne preimenuje u poljoprivredno, imati problem zbog visine poreza koji je veći na gradjevninsko nego poljoprivredno zemljište, kao i zbog nemogućnosti da konkurišu za subvencije.

„U katastru još nije preimenovano gradjevinsko zemljište u poljoprivredno zbog čega će poreske obaveze vlasnika biti veće. Promena statusa zemljišta obavljena je krajem 2020. godine zbog potreba rudnika i gradjenja objekata, a vlasnici zemljišta nad kojim je proglašen opšti interes su naknadno obavešteni o promeni statusa zemljišta“, rekla je Alimpić.

Vlada Srbije je, pod pritiskom mnogobrojnih protesta ekoloških udruženja, 20. januara ove godine ukinula Uredu o utvrdjivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“ nakon čega nadležni organi treba da stave van snage sve pojedinačne akte koje su doneli u vezi sa tim projektom. Nakon toga poništeno je i rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o odredjivanju obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta „Jadar“.

Alimpić je rekla da je kompanija Rio Tinto obustavila aktivnosti na pripremi otvaranja rudnika, da na terenu nema mašina, ali da nije ispunila zahtev ekoloških pokreta da se sanira šteta, nastala otvaranjem skoro 600 bušotina radi istraživanja.

„Nismo sigurni da Rio Tinto neće nastaviti realizaciju projekta ‘Jadar’, nakon izbora ako pobedi SNS, na čelu sa Aleksandrom Vučićem“, rekla je Alimpić.

Dodala je da su ekološka udruženja zbog projekta „Jadar“ u septembru prošle godine, zajedno sa dva medjunarodna udruženja iz Velike Britanije i Amerike, Earth Thrive i Earth Law Center podnela žalbu Sekretarijatu Bernske konvencije čiji je potpisnik i Srbija, a koja obavezuje zemlje na zaštitu divljih vrsta flore i faune i očuvanje njihovih staništa.

Projektom „Jadar“ zahvaćeno je područje koje je pod zaštitom jer sadrži oko 60 vrsta retkih ptica i retkih biljaka.

Alimpić je rekla da je Vlada Srbije u izjašnjavanju pred Sekretarijatom Bernske konvencije prvi put priznala da je projektom rudnika litijuma obuhvaćeno i zaštićeno područje.

Projekat podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora „Jadar“ trebalo je da se nalazi na katastarskim parcelama sela Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šturice na teritoriji grada Loznice i opštine Krupanj.

Na rešenje koje je ukinuto žalila se grupa udruženja i inicijativa, Regularoni insititut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Inicijativa za Požegu, Udruženje Kreni-Promeni, Ne damo Jadar, Zaštitimo Jadar i Radjevinu, Podrinjski antikorupcijski tim i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.