U trendu

Ugašen jedini privatni penzioni fond u CG

PODGORICA – Crnogorska Komisija za tržište kapitala pre pet dana oduzela je dozvolu za rad društvu za upravljanje penzionim fondom Alas penzija Podgorica.

Fond Atlas penzija od Nove godine nalazi se u postupku suspenzije dozvole za rad, a prema rešenju Komisije za tržište kapitala, tako da su bile onemogućene uplate članova, kao i isplate članovima fonda Penzija plus, prenosi Investitor.me.

Komisija je zabranila likvidaciju dok se sredstva ne prenesu u drugu banku i u njoj otvori račun.

Štedni ulozi 2.250 članova dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus mesecima su bili zarobljeni.

Glavni razlog je neusaglašenost odredbi zakona o stečaju i likvidaciji banaka i o dobrovoljnim penzionim fondovima, zbog čega je bila blokirana imovina fonda Penzija plus, vredna nešto više od pola miliona evra.

Problem je nastao, kako su ranije pisali mediji, jer važeći Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima precizno odvaja imovinu fonda od banke depozitara, odnosno njene stečajne mase, dok Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, koji je leks specialis, ne prepoznaje instituciju privatnog penzionog fonda.

Štediše su zbog svega mesecima bezuspešno pokušavale da dobiju novac.

Da bi rešili problem, stečajni upravnik IBM koja je bila kastodi banka Penzije plus i Komisija za tržište kapitala konsultovali su se sa mnogim institucijama, a obraćali su se i Vrhovnom sudu.

Stečajni upravnik IBM je ranije tvrdio da je za vreme privremene uprave, a pre uvođenja stečaja u ovu banku, društvo za upravljanje ovim penzionim fondom trebalo da inicira rešavanje ovog problema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.