U trendu

Ugljem bogat Šansi zabeležio veliki napredak u visokokvalitetnom razvoju

Tokom poslednjih deset godina, Šansi – severnokineska provincija koja igra veliku ulogu u kineskoj industriji uglja – ostvario je dosledan napredak u visokokvalitetnom razvoju, rečeno je na konferenciji za medije održanoj u sredu, prenela je agencija Sinhua.

Prema rečima Vua Lina, sekretara komiteta Komunističke partije Kine za tu provinciju, Šansi je tokom poslednje decenije proizveo nepunih 10 milijardi tona uglja, što čini gotovo četvrtinu ukupne kineske proizvodnje, a očekuje se da će proizvodnja u Šansiju dostići 1,3 milijarde tona u 2022. godini.

Starajući se da obezbedi dovoljno uglja za termoelektrane širom Kine, Šansi istovremeno teži da ostvari tranziciju sopstvenog energetskog sektora. Zbog toga su, između ostalog, usvojene su i mere za ubrzani koordinisani razvoj novih izvora energije i za digitalizaciju lokalne industrije uglja, izjavio je Lin.

Prema zvaničnim podacima, privredne grane mimo industrije uglja ostvarile su doprinos od 7,1 odsto privrednom rastu u provinciji tokom 2021. godine, a koji je iznosio 9,1 odsto.

U poslednjih deset godina Šansi je takođe učinio korake da unapredi svoje poslovno okruženje i da podstakne preduzetništvo i inovacije.

Od početka 2021. godine, u Šansi se doselilo 365 visokotehnoloških preduzeća kao i tri državne platforme za nauku i tehnološku inovaciju – uključujući nekoliko ključnih državnih laboratorija.

Guverner provincije Foan Lan izjavio je da je Šansi učinio veliki napredak u poboljšanju životne sredine i ličnog dohotka svojih stanovnika.

Od 2017. do 2021. godine, procentni udeo dana kada je kvalitet vazduha u Šansiju bio dobar porastao je sa 65,7 na 72,1 odsto, dok je procentni udeo dana kada je kvalitet vode bio valjan porastao sa 55,2 na 72,1 odsto, kazao je Lan, dodajući da pošumljenost provincije prevazilazi nacionalni prosek.

Lan je istakao da je tokom godina Šansi iz siromaštva izbavio 3,29 miliona ljudi i da je, više godina zaredom, provincija ulagala preko 80 odsto budžeta u unapređenje ličnog dohotka svojih stanovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar