U trendu

Ugovor o Beogradu na vodi biće objavljen za mesec dana

Generalni direktor preduzeća „Beograd na vodi“ Nikola Nedeljković najavio je danas da će ugovor između Vlade Srbije i kompanije Igl Hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o zajedničkom ulaganju biti objavljen za mesec dana, kada će i postati pravosnažan.

Ugovor je potpisan 26. aprila ove godine, a odnosi se na realizaciju projekta „Beograd na vodi“ u okviru kojeg će biti izgarađeno oko dva miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora u centru grada, na desnoj obali Save.

Nedeljković je za današnju „Politiku“ kazao da Vlada Srbije neće izdvajati novac za „Beograd na vodi“ u vidu državne pomoći, već će biti uzet državni kredit od 130 miliona evra od arapskih partnera, po komercijalnim uslovima.

On je potvrdio da će Igl hils uložiti 150 miliona evra u „Beograd na vodi“ i isto toliko kao pozajmicu osnivača, koju će vraćati preduzeće „Beograd na vodi“ u skladu sa ugovorom.

Po rečima Nedeljkovića, cena kvadrata stambenog prostora u okviru „Beograda na vodi“ biće objavljena kad počne izgradnja dve stambene zgrade.

„Do sada se prijavilo više od 500 zainteresovanih za stanove, uglavnom iz Srbije i dijaspore. Cilj nam je da podignemo nekretnine za različite kategorije kupaca, biće malih stanova za mlađe ljude i porodice, ali i luksuznih nekretnina“, kazao je Nedeljković.

Dodao je da će, čim se odredi cena nekretnina, početi promocija „Beograda na vodi“ u drugim zemljama.

Po njegovoj oceni, nema razloga sa strahovanje da će dva miliona kvadrata u Savskom amfiteatru zagušiti tržište nekretnina u Srbiji i domaće građevinske preduzimače izbaciti iz posla.

„Ovim projektom pokreće se građevinska industrija, ali se i stimiliše privreda i manji investitori da grade komplekse na drugim lokacijama“, istakao je Nedeljković za „Politiku“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.