U trendu

Ugovor s EIB od 100 miliona za izgradnju autoputa Niš-Merdar

BEOGRAD – Finansijski ugovor o gradnji auto-puta E-80 Niš-Merdare u vrednosti od 100 miliona evra potpisali su danas ministarka građevinarstva, saobracahja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Evropske investicone banke (EIB) Migel Morgado.

U Vladi Srbije danas je potpisan još jedan ugovor o investicionom grantu Vestern Balkans investment frejmevork u vrednosti od 40,6 miliona evra, koji su, osim ministarke Mihajlović i predstavnika EIB Morgadoa, potpisali i ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora „Koridora Srbije“ Dušan Purić.

Ministarka Mihajlović najavila je da će izgradnja prve deonice tog auto-puta, od Niša do Pločnika, početi u trećem kvartalu sledeće godine.

„Radili smo tri godine na ovom projektu. Danas smo potpisali dva važna ugovora koji predstavljaju bitan korak ka početku izgradnje, iako je bilo puno kritika i pitanja da li postoji interesovanja za izgradnju tog auto-puta“, rekla je Mihajlović na konferenciji za medije.

Ističe da auto-put Niš-Merdare nije samo važan za razvoj privrede i povezivanje okruga, već je, kaže, važan i sa političkog asekta jer pokazuje interes i želju Srbije da do rešenja dolazi kompromisom.

Mihajlović je navela da će ovaj put omogućiti Srbije da izađe na more.

Prema njenim rečima, to je jedan od šest auto-puteva koji će se u Srbiji graditi tokom 2019. i 2020. godine.

„Možda zvuči nemoguće, ali to je i te kako moguće sada kada Srbija ima jednu stabilnu ekonomiju i koja je politički stabilna“, rekla je Mihajlović.

Predstavnik EIB Morgado je izjavio da je ključni doprinos Evoropske komisije u ovom projektu povezivanje regiona i kazao da EU dugi niz godina podržava Srbiju i radi na unapređenju transportne veze u regionu u želzničkom, drumskom i vodnom saobraćaju.

Kaže da je potpisivanje tih ugovora primer plodne saradnje nacionalih institucija i Evropske komisije i najavio da će i dalje nastaviti da podržavaju Srbiju s obzirom na najavljeni investicioni program.

„Danas smo imali sastanke sa predstavnicima Vlade Srbije sa kojima smo razgovarali o mogućoj grupi projekata koje bismo možda mogli da podržimo kako bismo doprineli rastu i prosperitetu Srbije“, rekao je Morgado.

Komesarka Evropske komisije za transport Violeta Bulc kaže da je izgradnja auto-puta Niš-Merdare važna za povezivanje u regionu, dodajući da povezivanje znači mir i nadu.

„Osim ovog auto-puta, koji se zove i ‘Auto-put mira’, takođe planiramo da taj deo bude povezan i vodnim saobraćajem”, rekla je Bulc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar