U trendu

Ugovori sa prvim složenim zadrugama u Srbiji

BEOGRAD – Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić danas je u Palati Srbija zajedno sa predsednicima opština potpisao ugovore o dodeli bespovratnih sredstava sa prvim složenim zadrugama u Srbiji.

Prva složena zadruga „Naši Voćari“ iz Požege i Složena voćarska zadruga „Složni voćari“ iz Novog Slankamena novac su dobile za tehničko tehnološko unapređivanje procesa proizvodnje i više faze prerade voća.

„Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj i podržala koncept složenih zadruga po savremenom, evropskom modelu. Ovi privredni subjekti treba da postanu nosioci razvoja svog kraja, da se bave višim fazama prerade proizvoda, istraživanjem i razvojem i da budu ozbiljni konkurenti pri izvozu na strana tržišta“, izjavio je nakon potpisivanja Krkobabić, navodi se u saopštenju.

Ovo je do sada najznačajniji korak u istoriji zadrugarstva gde država složene zadruge, kao veće privredne subjekte, na konkretan način finansijskim sredstvima, osnažuje sa ciljem da one postanu nosioci privrednog razvoja svojih okruga.

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2018. godini.

Složena zadruga „Naši voćari“ iz Požege koju čini pet zadruga iz različitih regiona Centralne Srbije dobila je 59 miliona 420 hiljada dinara, a ukupna vrednost investicije je oko 89 miliona dinara (ostatak stredstava ulaže sama složena zadruga). Direktor ove složene zadruge Božo Joković rekao je da je danas istorijski dan za zadrugarstvo, selo i Srbiju jer, prema njegovim rečima, seljak u Srbiji nije više građanin drugog reda. On je istakao da je podrška koju Vlada daje za zadrugarstvo prepoznata od strane malih proizvođača koji se sve više udružuju radi zajedničkog nastupa i plasmana proizvoda na tržište pa i rešavanja svih problema sa kojima se suočavaju u proizvodnji.

Složena zadruga „Složni voćari“ koju čini četiri zadruge dobila je 59 miliona 800 hiljada dinara, a ukupna vrednost investicije je oko 74 miliona dinara (ostatak stredstava ulaže sama složena zadruga).

Svečanom potpisivanju ugovora sa složenim zadrugama prisustvovali su članovi Akademijskog odbora za selo SANU, predsednik odbora, ujedno i predsednik Komisije za dodelu bespovratnih sredstava, akademik Dragan Škorić, predstavnici Zadružnih saveza, prof. dr Zoran Keserović i drugi ugledni gosti.

Akademik Škorić je istakao da će SANU, odbor za selo, nastaviti da podržava svaku aktivnost koja ima za cilj opstanak srpskog sela i kvaliteta života u njemu i da je njegova želja da se zadruge udružuju u korporacije kako bi mogle da pariraju multinacionalnim kompanijama.

Prošle godine bespovratna sredstva dobile su 22 zadruge, ove 2018. godine čak 72, što znači da je država na konkretan način finansijskim sredstvima u kratkom vremenskom roku, pomogla male proizvođače udružene u oko 90 privrednih subjekata, zadruga.

Ipak, pravi pokazatelj uspeha ovog projekta je broj od 320 novoformiranih zadruga u Republici Srbiji za godinu i po dana, dok se pre toga godišnje oko 100 zadruga gasilo.

Treba istaći i da je od pomenutog broja novoosnovanih zadruga samo trećina konkurisala za bespovratna sredstva iz Budžeta Republike Srbije, što je jasan pokazatelj da motiv za osnivanje nije bio isključivo novac, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar