U trendu

Uklanja se železnička infrastruktura sa Dorćola

BEOGRAD – U železnickoj stanici Donji Grad u proteklih mesec dana, od kada je počelo uklanjanje železnicke infrastrukture sa trase buduceg Linijskog parka u Beogradu, demontirana su četiri stanična koloseka u dužini oko 1.500 metara i deo otvorene pruge u dužini oko 1.250 metara.

Na prostoru železnicke stanice Donji Grad demontirani su i uklonjeni koloseci i šine, odnosno celokupan gornji stroj pruge, rekao je Tanjugu Nenad Stanisavljević iz Infastrukture železnice Srbije.

„Sa ove lokacije skinuto je do sada i 2.080 betonskih pragova, koji se dalje transportuju u stanicu Svilajnac, kako bi se koristili za rekonstrukciju pruge Svilajnac – Despotovac“, naveo je on.

U Donjem Gradu demontirano je i deset skretnica, a poskidani su i kablovi sa putnog prelaza u ulici Žorža Klemansoa odnosno nekadašnjoj Francuskoj ulici.

Kaže da istovremeno u železnickoj stanici Dunav stanica ekipe na terenu rade na demontiranju četvrtog staničnog koloseka, kao i na ravnjanju pasarele u ulici.

Na ovoj lokaciji u toku je uklanjanje rastinja i rašcišcavanje terena.

Skinuti su i betonski pragovi, koji se zatim dalje odvoze u Ranžirnu stanicu Beograd centar u Makišu, dodao je Stanisavljević.

Infrastruktura železnice Srbije zapocela je radove na rašcišcavanju stare železnicke infrastrukture na Dorcolu pocetkom oktobra i oni treba da budu završeni za 120 dana.

Radovima je obuhvaceno uklanjanje stare železnicke infrastrukture i rašcišcavanje dela trase buduceg Linijskog parka, na potezu od pešacke pasarele na Dorćolu, preko Dunav stanice, do blizine Pančevačkog mosta.

Radove izvodi veći broj firmi, koje predvodi Srbijaput iz Beograda.

Vrednost ovog posla iznosi oko 70 miliona dinara.

Kada ovaj deo trase bude raščišćen, biće oslobođeno oko četiri i po kilometra zemljišta u samom centru Beograda, na izuzetno atraktivnoj lokaciji, namenjenog za izgradnju budućeg Linijskog parka, koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta.

Prema ranijim najavama gradskih čelnika, reč je o višegodišnjem projektu, prema kome će Linijski park obuhvatati velike zelene površine i parkove, pešačku zonu, sportsko-rekreativne i komercijalne sadržaje, infrastrukturne i kulturne objekte, kao i javne službe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar