U trendu

UKR: Brodovi sa žitom počeli prolazak kroz ušće Dunava

KIJEV – Ukrajina je probudila nade za povećanje izvoza žita uprkos ruskoj blokadi crnomorskih luka, kada je saopštila da su brodovi počeli da prolaze kroz ušće Dunava, prenosi CNN.

„U poslednja četiri dana 16 brodova prošlo je kroz ušće Bistre. Planiramo da držimo taj tempo“, naveo je zamenik ministra infrastrukture Jurij Vaskov u saopštenju u utorak.

Ministarstvo je saopštilo da 16 brodova sada čeka utovar ukrajinskog žita za izvoz na strana tržišta, dok više od 90 brodova čeka na svoj red u rumunskom kanalu Sulina.

Pristup Dunavu i njegovim malim unutrašnjim rečnim lukama omogućen je nakon što su ukrajinske snage u junu preuzele Zmijsko ostrvo od ruskih snaga.

Kapacitet rute Sulina samo je četiri broda dnevno, rekao je Vaskov, dok je potrebno da prođe osam dnevno.

Ukrajina pregovara s rumunskim kolegama i predstavnicima Evropske komisije o povećanju prelazaka, dodao je ukrajinski zvaničnik, navodi CNN.

Ako se to postigne, i otvaranjem prolaze Bistre, kroz ušće Dunava, Ukrajina očekuje da će se ovaj zastoj brodova rešiti u roku od nedelju dana i da će se mesečni izvoz žitarica povećati za 500.000 tona.

Pre ruske invazije, saopštilo je ministarstvo, preko morskih luka izvozilo se oko 80 posto poljoprivrednih proizvoda, ali je izvoz hrane sada ograničen na dunavske luke, železničkih i drumskih punktova prema zapadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar