U trendu

Ukrajina nazvala blokadu granice sa Poljskom bezbednosnom pretnjom

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov opisao je danas blokadu graničnih prelaza prema Poljskoj, koju su organizovali poljski poljoprivrednici, kao „bezbednosnu pretnju“.

„Blokiranje granice predstavlja direktnu pretnju bezbednosti zemlje koja se brani. Takve akcije imaju negativan uticaj na našu konfrontaciju sa zajedničkim neprijateljem Rusijom“, napisao je Kubrakov na Fejsbuku.

„Pogođen je sav izvoz. Možemo reći da je situacija kritična. Ne samo da su poljoprivredni proizvodi blokirani, već oni (demonstranti) blokiraju sve. Ima kamiona sa gorivom. Pre nekoliko dana bilo je slučajeva da demonstranti nisu puštali nekoliko kamiona natovarenih oružjem“, rekao je ministar na nacionalnoj televiziji.

Kako je saopštilo ministarstvo, na poljskoj strani granice blokirano je šest kontrolnih punktova.

„Najkritičnija situacija je na kontrolnom punktu Jagodin-Dorohusk, gde je potpuno obustavljen teretni saobraćaj. Zaustavljeni su humanitarna pomoć, kvarljiva roba i gorivo“, rekao je zamenik ministra za infrastrukturu Sergij Derkač.

Prema rečima Mihala Derusa, portparola Poreske uprave u Lublinu u Poljskoj, trenutno oko 600 kamiona čeka da napusti Poljsku, na graničnom prelazu Dorohusk, a procenjeno vreme čekanja za ovaj broj kamiona je oko 232 sata.

Nijedan kamion nije ušao u Poljsku (iz Ukrajine), tako da se može pretpostaviti da je u pitanju totalna blokada, rekao je Derus.

Ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu posebno je osudilo blokadu putničkih autobusa.

„Žene i deca koji su posle bekstva od rata postali izbeglice i koji se iz raznih razloga vraćaju kući ne mogu da postanu taoci trgovinskih interesa“, rekao je Kubrakov i dodao da od poljskih kolega očekuje konkretne akcije da bi se izbegle takve situacije.

Od prošlog novembra, poljski poljoprivrednici redovno blokiraju nekoliko graničnih prelaza sa Ukrajinom u znak protesta zbog nelojalne konkurencije svog suseda.

Poljska je pomogla Ukrajini od početka ruske invazije, ali su trvenja oko zabrane uvoza ukrajinskog žita narušila odnose između saveznika.

Poslednjih dana Poljska je navela mogućnost uvođenja dodatnih zabrana uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kako bi zaštitila svoje poljoprivrednike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.