U trendu

Ukrajina: Zelenski zabrinut za ekonomsku sigurnost od 2024.

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, posle sastanka u Kijevu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da i dalje nije razumeo ko će njegovoj zemlji dati garancije za ekonomsku sigurnost posle 2024. godine, kada ističe ugovor o tranzitu ruskog gasa u Evropu.

„Razgovarali smo sa kancelarkom o produženju ugovora o tranzitu gasa preko ukrajinske teritorije posle 2024. godine. Međutim, smatram da su za sada sve to opšta mesta. Ja želim da znam šta će Ukrajina dobiti i šta može da izgubi nakon isteka ugovora 2024. godine i ko može da Ukrajini pruži konkretne garancije“, rekao je Zelenski, prenosi TAS S.

Zelenski je potvrdio da će se ukrajinski, nemački i američki ministri energetike sastati sutra u Kijevu i ocenio da bi tada možda moglo da dođe do konkretnijih dogovora.

„Možda to može biti prelazak na zelenu energiju i na „zelenu strategiju“, ali naravno, za to su potrebna velika sredstva i mnogo vremena „, predočio je Zelenski.

U decembru 2019. godine Moskva i Kijev postigli su dogovor o nastavku tranzita ruskog gasa preko Ukrajine od 2020. do 2024. godine sa mogućnošću produženja tog sporazuma.

Ugovorom je predviđen tranzit od 65 milijardi kubnih metara gasa 2020. godine i 40 milijardi kubnih metara godišnje od 2021. do 2024. godine.

Prošle godine kroz Ukrajinu je izvršen tranzit od 55,8 milijardi
kubnih metara gasa, najmanje u poslednjih 30 godina.

Izvršni direktor ruskog gasnog giganta Gazproma Aleksej Miler rekao je novinarima ranije da nije isključeno da bi tranzit gasa preko Ukrajine mogao biti i veći nakon 2024. godine, u zavisnosti od tržišnih uslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.