U trendu

Ukrajinski Naftogaz o prelasku na novu rutu za ruski gas

KIJEV – Direktor ukrajinskog Naftogaza izjavio je danas da ne može da potvrdi tvrdnje ruskog Gasproma da nije tehnički izvodljivo da tranzit ruskog gasa preko ukrajinske teritorije bude premešten na novu ulaznu stanicu.

„Ne možemo da potvrdimo tvrdnje Gasproma da je tehnički nemoguće da se tranzit premesti iz (merne stanice) Sohranovka na Sudžu“, naveo je Jurij Vitrenko na Tviteru.

Nominacije za tranzit ruskog gasa preko Ukrajine za 11. maj pale su na nulu mernoj stanici Sohranovka, pokazuju današnji podaci ukrajinskog operatera gasovoda, nakon upozorenja Kijeva da će prekinuti snabdevanje tom rutom, javlja Rojters.

Ukrajina je saopštila u utorak da će obustaviti protok gasa preko te tranzitne stanice, kojom se, kako je navela, isporučuje skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu kroz Ukrajinu, pri čemu je okrivila Moskvu za taj potez i najavila da će protok gasa premestiti na neku drugu rutu.

Podaci ukrajinskog gasnog operatera takođe pokazuju da su zahtevi za tranzit ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine na mernoj stanici Sudža iznosili skoro 72 miliona kubnih metara za 11. maj.
Vitrenko je naveo na Tviteru da je 20. oktobra Gasprom, zbog radova na gasovodu s njihove strane, prebacio 27,5 miliona kubnih metara. „Tada je Gasprom dao 165 milion kubnih metara preko Sudze (1,5 puta vise nego ceo prosli mesec)“, napisao je Vitrenko.

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) je saopštio juče da je „u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke „Sohranovka“ u tačku „Sudža“, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“.

Gasna stanica Sohranovka je u Luganskoj oblasti, pod kontrolom ruskih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar