U trendu

Ukrajinski poljoprivredni izvoz porastao 22,7% u julu

KIJEV – Ukrajinski izvoz žitarica, uljarica i biljnog ulja porastao je za 22,7 odsto u julu na mesečnom nivou, na 2,66 miliona tona, zahvaljujući većim isporukama pšenice i ječma, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Izvoz žitarica iz Ukrajine je od početka rata oštro pao pošto su crnomorske luke – ključna izvozna ruta – bile zatvorene, što je podstaklo rast globalnih cena hrane i izazvalo strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku. Moskva i Kijev su uspeli prošlog meseca da zaključe sporazum o deblokadi ukrajinskih luka na Crnom moru i omogućavanju isplovljavanja brodova koji prevoze žito.

U julu je iz Ukrajine izvezeno 412.000 tona pšenice, 183.000 tona ječma, 1,1 milion tona kukuruza, 362.100 tona suncokretovog semena i više tona druge robe, objavilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

U odvojenom saopštenju, ministarstvo je međutim navelo da je ukrajinski izvoz žitarica u dosadašnjem toku sezone 2022/23, koja završava narednog juna, manji za skoro 52 procenta na godišnjem nivou.

Prema informaciji Ministarstva poljoprivrede, iz morskih luka je, nakon njihove deblokade, izvezeno 370.000 tona žitarica.

Vlada je saopštila da bi ovogodišnja ukrajinska žetva mogla da iznosi najmanje 50 miliona tona, u poredenju sa rekordnih 86 miliona tona u 2021, usled gubitka dela teritorije koji su zauzele ruske snage i nižih prinosa žitarica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar