U trendu

Ulaganja od Ε‘est milijardi evra u obnovu i izgradnju pruga u Srbiji (FOTO/VIDEO)

Srbija ima ambiciozne planove da kompletno modernizuje ΕΎeleznički saobraΔ‡aj i da se prugama poveΕΎe sa svim zemljama u regionu i Evropske unije, u Ε‘ta Δ‡e biti uloΕΎeno viΕ‘e od Ε‘est milijardi evra. NajveΔ‡i deo tog novca su medjunarodni krediti, medju kojima su i kineski zajmovi.

Od 2014. godine, kada su počela značajna ulaganja u srpsku železnicu, u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova uloženo je viőe od 600 miliona evra.

Na kraju 2021. godine, koja je u EU proglaΕ‘ena Godinom ΕΎeleznice, biΔ‡e zavrΕ‘ena deonica od Beograda do Novog Sada koja je deo brze pruge od Beograd do granice sa Madjarskom duge 200 kilometara, Ε‘to je najvaΕΎniji projekat u oblasti ΕΎelezničkog saobraΔ‡aja.

Dve deonice na toj brzoj pruzi, od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do Subotice, odnosno do Madjarske granice, grade kineska kompanija CRSC i srpski podizvoΔ‘ači, a Ruske ΕΎeleznice grade deonicu od Stare Pazove do Novog Sada.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže:

„Mi Δ‡emo veΔ‡ sledeΔ‡e godine imati brzu prugu i od centra Beograda do centra Novog Sada stizaΔ‡emo za maksimalno pola sata. NiΕ‘ postaje veliko ΕΎelezničko čvoriΕ‘te. To je velika stvar i u potpunosti Δ‡e promeniti naΕ‘u zemlju, način na koji ΕΎivimo i radimo. BiΔ‡e moguΔ‡e i realno da, kao u najnaprednijim članicama EU, ΕΎivite u jednom gradu, kao Ε‘to je Beograd i Novi Sad, a da radite u nekom drugom gradu“.

Kina i Rusija su i glavni kreditori izgradnje pruge od Beograda do granice sa Madjarskom koja Δ‡e koΕ‘tati oko dve milijarde evra.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.