U trendu

Ulaganje u Luku Bogojevo dupliraće kapacitet pretovara

BOGOJEVO – Luka Bogojevo će biti jedna od najlepših na ovom delu Dunava kada okončamo investicije u njeno proširenje od 60 miliona evra, izjavio je danas prilikom obilaska luke „Dunav“ ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„Ova luka je okrenuta poljoprivrednom biznisu, ali kada završimo ovu investiciju, kada dodamo naftni terminal i deo za rasuti teret, ovo će biti dominantna luka na ovom delu Dunava i jedna od najvećih u našoj zemlji“, rekao je Momirović.

On je dodao da je ponosan na to što će Srbija ove i sledeće godine uložiti 500 miliona evra u vodnu infrastrukrutu.

„To se možda ne vidi, jer ulažemo milijarde u autoputeve, železnicu i vazdušne luke, a vodni saobraćaj prolazi neprimećeno, a on možda čini najkvalitetniji deo naših investicija“, rekao je Momirović.

On je dodao kako će najviše koristi od proširenja luke u Bogojevu imati stanovnici okolnih opština, i da će nova luka otvoriti 160 radnih mesta.

„Ovo će generisati mnogo veću trgovinu, mnogo veći pretovar, tako da za dve godine opština Odžaci kada budemo završili ovaj deo posla će biti opština sa potpuno drugačijom perspektivom, sa mnogo više zaposlenih i ja sam uveren da će i prosečna plata porasti“, izjavio je Momirović.

Precizirao je da će u Luku „Dunav“ u Bogojevu od ukupno 60 miliona evra država uložiti 40 miliona, a preostalih 20 miliona koncesionar.

Plan proširenja podrazumeva povećanje površine luke za dve trećine, uz izgradnju zaklonjenog pristaništa, naftnih terminala, dodatnih silosa, novih skladišta, prostora za rasuti teret, kao i železničku prugu.

Pomoćnik ministra Veljko Kovačević rekao je da će po okončanju radova kapacitet pretovara porasti na 750.000 tona godišnje, što je dvostruko više nego sada, a srednjoročno i na milion tona.

Dodao je da će izgradnja dodatnih silosa za žitarice uticati na cenu tih proizvoda, jer će doprineti očuvanju kvaliteta tih proizvoda i njihovom boljem plasmanu na stranom tržištu.

Momirović je istakao da se investicije od 500 miliona evra odnose na luke u Beogradu, Novom Sadu, Bogojevu, Sremskoj Mitrovici i Prahovu.

„Država će u njih investirati 380 miliona evra, naši koncesionari još 120 miliona.

Mislim da ćemo imati nešto što nikad nismo imali u istoriji, da će sav regionalni saobraćaj i logistika biti okrenuti Srbiji i njenim vodotokovima“, rekao je Momirović.

On je naglasio da Srbija to ne radi da bi luke lepo izgledale, nego zato da naši proizvođači više ne koriste luke u susednim zemljama, već da Srbija postane centar trgovine.

Momirović nije želeo da komentariše ocene da će nova luka u Bogojevu preuzeti dobar deo posla pristaništa u Vukovaru.

„Svi se bore na tržištu. Mi investiramo da bismo privukli što više posla. Ne želimo da oduzimamo nikome posao, samo želimo da naši radnici imaju što više posla, da ljudi iz Odžaka, Bača nađu perspektivu u svom kraju, da se zaposle i imaju veće plate“, naglasio je Momirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.