Ulaganjem u elektofiltere 2,5 puta manja emisija PM čestica

BEOGRAD – „Elektroprivreda Srbije“ uložila je u proteklih 15 godina oko 500 miliona evra u zaštitu životne sredine, a do sada je na svim termoelektranama u zemlji završena rekonstrukcija elektrofiltera čime su smanjene emisije praškastih materija, odnosno PM čestica, za šta je od 2004. godine do danas izdvojeno 97 miliona evra.

U EPS-u dodaju da je rezultat ulaganja u rekonstrukciju elektrofiltera 2,5 puta manja emisija praškastih materija u 2018. godini nego u 2011. godini.

„U narednim godinama planirane su dodatne ekološke investicije vredne više od milijardu evra u niz projekata kojima se štite vazduh, voda i zemljište i poboljšava kvalitet životne sredine“, kažu za Tanjug u EPS-u.

Najveći obim ulaganja, od oko 650 miliona evra, predviđen je u oblasti zaštite kvaliteta vazduha, kroz izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova i primarne i sekundarne mere za smanjene emisije azotnih oksida u termoelektranama.

Time EPS, kažu, ispunjava stroge ekološke standarde EU i spušta emisije ispod granica predviđenih domaćom i evropskom regulativom.

„Smanjenje emisija sumpor-dioksida i dodatno smanjene praškastih materija donose sistemi za odsumporavanje dimnih gasova. To su najskuplji i tehnički najsloženiji projekti“, objašnjavaju oni.
EPS je inače završio izgradnju postrojenja u TE „Kostolac B“ vredno 96 miliona evra i garancijska merenja su, navode, pokazala da su emisije sumpor-dioksida znatno ispod važećeg evropskog standarda od 200 miligrama po kubnom metru.

„Najvredniji projekat, čija je realizacija u toku, vredan je 217 miliona evra i obezbediće sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A. To je jedna od najvažnijih investicija u regionu zbog visine finansijskih ulaganja i pozitivnih ekoloških efekata, kao i zbog ispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici“, poručuju iz EPS-a.

Planirani su i projekti za preostala dva bloka u TENT A, kao i blokove u TENT B, TE „Kostolac A“ i novi blok „Kostolac B3“ čija izgradnja je u toku.

Ukupna ulaganja EPS-a u sisteme za odsumporavanje dimnih gasova, za izgrađeno i planirana postrojenja iznose oko 595 miliona evra.

„Ulaganja EPS u zaštitu životne sredine doneće do 2025. smanjenje emisija sumpor-dioksida 90 odsto, azotnih oksida 45 odsto i praškastih materija 95 odsto u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine“, navode u „Elektroprivredi Srbije“.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A realizuje se u okviru Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, a na osnovu kojeg je između JP EPS i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Ugovor o izgradnji EPS i konzorcijum koji predvodi kompanija Mitsubishi Hitaći Power Systems potpisan je septembra 2017. godine.

U konzorcijumu izvođača radova su inače i ITOĆU korporacija iz Japana i MPP Jedinstvo iz Sevojno.

U Obrenovcu se gradi sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB „Kolubara“.

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa. Kao nusproizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.
Ovi radovi su počeli u februaru prošle godine, a rok za realizaciju projekta je 42 meseca, uz dodatnih 12 meseci garantnog perioda.

„Posle završetka ovog projekta očekivani nivo emisija smanjiće se za više od devet puta, a tokom realizacije projekta biće uključeno više od 1.600 domaćih radnika u različitim fazama projekta“, naveli su u EPS-u.

(Tanjug)

Napišite komentar