U trendu

UN i ISO objavili smernice za izradu planova za nultu emisij

LONDON – Ujedinjene nacije i Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) objavili su danas uputstvo kako bi pomogli privrednim subjektima da naprave planove za neto nultu emisiju gasova.

Pošto se regulatori sve više fokusiraju na rešavanje slabih korporativnih ekoloških zahteva, a investitori pozivaju na harmonizovane globalne standarde, UN i ISO su saopštili da će njihov rad služiti kao osnovni referentni tekst šta kompanije treba da uključe u svoje planove za neto nula emisiju, prenosi Rojters.

Ovo uputstvo dolazi nakon izveštaja UN , objavljenog ove nedelje na samitu o klimi COP27 u Egiptu, u kojem se navodi da je potrebna akcija da bi se predloženim novim standardima rešio problem rašireni ekomanipulacija (greenvashing) u planovima kompanija o nultoj emisiji.

„Greenwashing“ je oblik manipulacije koji se koristi u marketinške svrhe (zeleni marketing) pri čemu se određeni proizvod ili usluga reklamira kao „prijateljska“ prema životnoj sredini da bi se stvorila percepcija o ekološkoj odgovornosti organizacije, bilo s ciljem povećanja profita ili dobijanja političke podrške.

„Ove smernice… mogu se koristiti kao osnovni referentni tekst za neto nultu emisju kako bi se globalni akteri uskladili, kako bi se povećale ambicije i rešili problem ‘greenwashing’-a“, rekao je Najdžel Toping, istaknuti britanski pobornik za borbu protv klimatskih promena u Ujedinjenim nacijama.

Smernice ISO-a razvila je grupa od 1.200 organizacija i stručnjaka iz više od 100 zemalja.

Mada je oko 80 posto globalnih emisija obuhvaćeno obećanjima o neto nultim emisijama, mnogim organizacijama nedostaje jasna strategija, a nove ISO smernice imaju za cilj da pruže praktično uputstvo u tom pogledu.

Svet mora da smanji globalnu emisiju CO2 na nulu do 2050. godine kako bi ispunio ciljeve Pariskog sporazuma iz 2015. koji obavezuje zemlje da ograniče rast globalne prosečne temperature na znatno ispod 2,0 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe, pri čemu je cilj ograničenje zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Smernice će takođe služiti kao referentna tačka drugim telima koja se bave standardima, kao što je Međunarodni odbor za standarde održivosti (IŠB).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.