UN: SRB lider u digtalizaciji upravljanja nepokretnostima

BEOGRAD – Srbija je, zahvaljujući reformi koja se sprovodi u Republičkom geodetskom zavodu, navedena kao primer najbolje svetske prakse u digitalnoj transformaciji upravljanja nepokretnostima, rezultati su najnovije studije Ujedinjenih nacija.

U studiji „Finansiranje digitalne transformacije zemljišne administracije“ navodi se da je naša zemlja, pored Velike Britanije i Severne Irske, najviše uradila na polju digitalizacije evidencija i poslovnih procesa i kreiranju digitalnih usluga korisnicima sa čvrstom IT infrastrukturom, saopštili su iz RGZ-a.

Posebno je naglašena transformacija i reagovanje Republičkog geodetskog zavoda tokom COVID pandemije kao i najnovijim uslugama i platformom u slučaju vanrednih situacija i registru rizika.

Takođe, posebno mesto u studiji su zauzeli rezultati koje je Republički geodetski zavod postigao na polju rodne ravnopravnosti u zemljišnoj administraciji.

Objavljena studija Ujedinjenih nacija predstavlja veliko međunarodno priznanje za Republički geodetski zavod i postignute rezultate koji su priznati na svetskom nivou kao i za reforme koje Republika Srbija sprovodi u ovoj oblasti poslednjih nekoliko godina.

Koliko je reformisani srpski model katastra nepokretnosti uspešan i priznat, govori i činjenica da će samo u naredna dva meseca Republički geodetski zavod ugostiti čak pet međunarodnih delegacija, poručili su iz RGZ-a.

Studija je rađena u saradnji sa Organizacijom ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu i Međunarodnom unijom geodeta i dostupna je na sajtu UN-a i najava je važne publikacije „Digitalizacija i buduća uloga zemljišne administracije u Evropi i šire“ koja će biti objavljena sledeće nedelje u Varšavi na godišnjoj konferenciji Međunarodne unije geodeta.

Predstavnik rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda će, po pozivu UN-a, imati zapaženu ulogu u promociji publikacije na ovom skupu, a publikacija će moći da se preuzme sa sajta Ujedinjenih nacija, počev od 14. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.